Home » Начало » Как да се погрижим за очите
Home 

Как да се погрижим за очите

Очите красят лицето. Те са прозорецът, през който възприемаме външния свят, и същевременно са огледало на душевния ни живот и на здравословното ни състояние.

Понякога се появяват обезпокоителни тъмни сенки под очите или синьо оцветяване на клепачите. Те може да се дължат на намалена подкожна мазнина вследствие отслабване, при силно обезводняване на организма, възпаление на червата и други заболявания. При нервните хора поради спазъм на кръвоносните съдове също се получават сенки под очите. В такива случаи трябва да отстраним причината за влошаване на здравословното състояние.

Неприятно и болезнено е възпалението на мигления корен, наречено ечемик. В началния стадий то се лекува със студени компреси с борова вода, а в по- късния стадий- с горещи компреси с ленено семе. Много полезно е и промиването на очите с борова вода, което се извършва в специална очна чашка. Окото се потапя в налятата в чашата течност и мига в продължение на 1 минута, като чашката се повдига нагоре.

Тютюневият дим, прахът, силният вятър,ослепителната светлина или четенето на тъмно предизвикват възпаление на очите. В тези случаи можем да си помогнем с бани на очите с борова вода или лайка.

Компреси със силна отвара от лайка  успокояват очите след продължително излагане на слънце и отстраняват отоците около очите. Срещу торбичките под очите, които се образуват в по- напреднала възраст, добре действат компресите от лайка. Те обаче не са достатъчни, ако причината за появяването им е свързана с някое вътрешно заболяване, което изисква лечение от лекар.

Гимнастиката на очите подобрява жизнеността на двигателните очни мускули.

Упражнения за мускулите на очите

Без да движите главата си, направете следните упражнения с очите:

Бавно погледнете нагоре, а след това надолу. След това погледнете в ляво, а после в дясно и опишете пълни кръгове с очите вляво и вдясно.

д-р Л. Хубев

 

 

 

Share