Home » Начало » Крият ли риск за здравето продуктите съдържащи Е-та
Home 

Крият ли риск за здравето продуктите съдържащи Е-та

Е-тата са вещества от природен или изкуствен произход, които се добавят в храните, за да подобрят вкусовите качества, технологичния процес на производството, обработката, опаковането, транспорта или съхраняването им.

Крият ли риск за здравето

Продуктите са пълни с Е-та, за които производителите твърдят, че са безвредни. Но все повече експерти въз основа на експериментални данни предупреждават за рискове за здравето, напомня доц. Байкова. Все още няма надеждни данни за влиянието им върху здравето на хората.

Доц. Байкова предупреждава, че свръх консумацията на храни и напитки с Е-та може да доведе до хиперактивни реакции у децата. Има риск от отключване на алергични и ракови проблеми. Някои съставки са опасни за хората с хронични заболявания. Ето защо съветът на специалистката е да не се купуват насипни храни, преминали технологична преработка, които нямат етикет с подробно описание на състава. Според нея консуматорът трябва да се научи да чете внимателно етикетите и да разбира какво е написано на тях. Да изисква повече информация от производителите и търговците за произхода и състава на хранителните стоки. Да избягва присъствието на много Е-та на трапезата, като се предпочитат плодове и зеленчуци и храни без промишлена преработка.

Контролът

Законът за храните е вменил на производителя отговорността за хранителните продукти, които произвежда.

Технологичните добавки са разрешени за употреба със специална нормативна уредба, указани са съответните количества, осигуряващи безопасност за здравето на човека.

Източник:  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=538&aid=13021

Ето какво ми попадна не отдавна и реших да го споделя с Вас.

Тази снимка беше публикувана от Н.В. Черния Княз и мисля че ще е от полза по темата.

 

Запитвали ли сте се някога какви количества Е-та поглъщате на ден, Вие и Вашите деца? На  всеки продукт е отбелязано какво съдържа той, но в какви количества? Ако количеството е безвредно за този продукт, но  консумираме и други продукти със сходно съдържание на Е-та за един ден? Има много въпроси но малко отговори.

Съветват ни:

Да следим Е-тата в храната.

Да следим калориите в храната.

Да следим качеството на храната и да подаваме сигнали.

Все пак трябва да се храним здравословно, но как????

Трябва ли само по- сигнал да се контролират храните?

Трябва ли само при нещастен случай да се правят проверки?

Кой печели и кой губи в тази игра?

Ако имате отговор на въпросите  или мнение по темата, пишете ни.

 

Share

One Comment

  1. Comment by Erasmo Urrutia:

    I just want to say I am just beginner to blogs and really loved this blog. Most likely I’m going to bookmark your website . You certainly have beneficial articles. Regards for sharing your webpage.