Home » Начало » Какво трябва да знаем за Бисфенол А (BPA)
Home 

Какво трябва да знаем за Бисфенол А (BPA)

Бисфенол А пластмаси, са в търговска употреба от 1957 г. насам.  Най-малко 3,6 милиона тона (8 млрд. паунда) на BPA се използва от производителите годишно. Капацитет за Световното производство на това съединение е 1 млн. тона в 80-те години на миналия век, и повече от 2,2 милиона тона през 2009 г. В САЩ, по-малко от 5% от произведената BPA се използва в приложения, предназначени за контакт с храни, в консерви и др. от хранително-вкусовата промишленост, както и приложения за печат.

Бисфенол се съдържа в пластмасови опаковки, в покритието на алуминиевите съдове, на металните консерви и др. Този химикал преминава лесно в човешката кръвоносна система. По действието си върху организма той имитира ефекта от женския хормон естроген.
Харвардски учени провели експерименти, показващи че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, оказващи влияние върху половите хормони.
BPA е един от многото химикали, които могат да имат потенциал да взаимодействат с хормоналните системи в тялото (така наречените “ендокринни разрушители”). Въздействието върху фертилитета и възпроизводството, и върху ендокринната (хормоналната) система са били предмет на много научни дебати, свързани с въздействието на ниски дози BPA при гризачи.
Причина за здравословните проблеми е, че при производството на опаковки и бутилки, дори бутилки за бебешки храни, се използва химикалът бисфенол-А (BPA).

Част от последните изследвания и заключения, направени за установяване – действието на бисфенол А, върху организма на животните и хората.

През 2006 г. правителството на САЩ спонсорира оценка на научната литература за BPA. 38 противници на бисфенол А се събраха в Чапъл Хил, Северна Каролина, за да преразгледа няколко стотин проучвания за BPA, проведено от членовете на групата. В края на срещата, групата издава Chapel Hill Декларация консенсус, в която заявяви: „BPA в концентрации са намерени в човешкото тяло, което е свързано с организационни промени в простатата, на гърдата, на тестисите, млечните жлези, размера на тялото, мозъчната структура и химия и поведението на лабораторните животни „.

През 2007 г. проучвания посочват, вредни ефекти в поколението на гризачи, изложени в матката. Необичайно наддаване на тегло, инсулинова резистентност, рак на простатата, както и прекомерно развитие на млечната жлеза.

Премахване на експозиции към (BPA) и подобряване на храненето по време на развитието предлагат потенциал за намаляване на затлъстяването и свързаните с него заболявания“.

Според СЗО ИНФОСАН, изследванията за канцерогенност, проведени в съответствие с Националната програма на САЩ  по токсикология, са показали увеличение на левкемия.

2010 преглед в Tufts University Medical School, стигна до заключението, че бисфенол А може да увеличи риска от рак.

През 2008 излезе заключение, че фетална експозиция на ксеноестрогени може да бъде основната причина за повишена честота на рак на гърдата, наблюдавани през последните 50 години „.

A 2010 проучване е установило, че BPA може да намали чувствителността при химиотерапевтично лечение на специфични тумори.

През 2011 проучване, използващо резус маймуни – вид, който е много подобен на хората по отношение на бременността и развитието на плода – установи, че пренаталното излагане на BPA води до промени в развитието на матката на женските примати.

Друго изследване от 2011 на гризачи  установи, че мъжки плъхове изложени на BPA, имат по-нисък брой сперматозоиди и нива на тестостерон, отколкото на мъжките, които са не експонирани.  Интересно също е че мъжки мишки, изложени на BPA  се държат повече като женски с техните пространствени навигационни способности.

Проучване върху хора

Първото голямо проучване на последиците за здравето на хората, свързани с бисфенол А експозицията бе публикуван през септември 2008 г. от Иън Ланг и колеги във вестник на “ Американската медицинска асоциация“ . Крос-секционно проучване на почти 1500 души оцененото облъчване бисфенол А като  нива на химикала в урината. Авторите установяват, че по-високите бисфенол А нива са значително свързани с болест на сърцето, диабет и необичайно високи нива на някои чернодробни ензими. В следващо изследване бяха потвърдени само вредите свързани с болести на сърцето.

Друго изследване сочи, че децата могат да бъдат по-чувствителни към експозицията на BPA, отколкото възрастните. Проучването установи по-високи концентрации в урината при малки деца, отколкото при възрастни при типични сценарии на експозиция. При възрастни, BPA се елиминира от организма чрез процеса на детоксикация в черния дроб. При кърмачета и деца, този път не е напълно развит, така че те имат понижена способност да изчистят BPA от техните системи.

Изследвания са установили, че плодът  и малки деца, изложени на BPA са изложени на риск за вторични полови изменения в развитието, мозъка, както и промени в поведението на имунни заболявания.

Преди няколко години екип от немски учени доказа, че пластмасата, използвана за производство на бутилки, отделя и веществото антимон. Този металоид е открит в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки и туби. Сравнителните анализи показват, че в течностите, съхранявани в стъклени съдове, антимонът е 30 пъти по-малко.
На 25 ноември 2010 г. Изпълнителната комисия на Европейския съюз заяви, че ще се забрани производството от 1 март 2011 г. и да се забрани пускането на пазара  на поликарбонатни бебешки бутилки, съдържащи органично съединение бисфенол А (BPA).
В момента в САЩ, Франция и Великобритания е наложена забрана за използване на бутилирана вода в някои обществени учреждения, училища и детски градини. В Канада вече е забранено използването на шишета за бебешка храна, съдържащи бисфенол-А.

В оценката си за риска от Бисфенол А, публикувана през януари 2007, EFSA определи поносим дневен прием (TDI) от 0.05 mg/kg телесно тегло за това вещество. EFSA установи, че приемът на кърмачета и деца е доста по-малък от TDI. Въпреки това, становището не показва експлицитно дали съществуват релевантни разлики при изхвърлянето от тялото на Бисфенол А при деца и възрастни.

В научно становище, публикувано през юли 2008, EFSA дава заключение, че след експозиция на BPA човешкото тяло бързо преработва и елиминира веществото. Тези резултати потвърждават, че експозицията на BPA е много по-ниска от поносимия дневен прием от 0,05 mg/kg телесно тегло, определен преди това от EFSA. Новородените по подобен начин изхвърлят BPA при нива, значително надвишаващи TDI. EFSA взе пред вид и предишна, и най-нова информация и налични данни.

До този момент ‘За“ и „Против“ използването на бисфенол А в различни опаковки за съхранение на храни и напитки е в процес на проучване. Всеки сам трябва да прецени плюсовете и минусите от честата употреба на пластмасови изделия в своето домакинство.

За да се намали „рискът“ е хубаво да се вземат някой предпазни мерки

Пряката слънчева светлина засилва отделянето на химикали, имитиращи хормона естроген. Също така, запомнете, че тези опаковки са за еднократна употреба и след това подлежат на рециклиране. Не наливайте в тях повторно каквито и да било други напитки или вода.
Никога не оставяйте машината за вода или бутилката с вода на слънчево място.
Не съхраняват вино, ракия, прясно мляко или туршии в  пластмасови съдове или бутилки.
Използвайте стъклена или керамична чаша, а не пластмасови чашки или бутилки.
Никога не оставяйте машината за вода или бутилката с вода на слънчево място.
Мазни храни(месо, сирена, пълномаслено мляко) не е добре да се съхраняват в пластмасови съдове, тъй като мазнините извличат вредните химикали от пластмасата.
Ако имате бебе или малко дете, внимателно преглеждайте пластмасовите играчки, които купувате или получавате като подарък. Те задължително трябва да имат знак, указващ от каква пластмаса са произведени.
Купувайте пластмасови шишета за хранене, купички и лъжички за бебета само ако върху тях има надпис, че не съдържат бисфенол А (BPA free).Не употребявайте бебешки шишета без обозначение за използваната пластмаса. Тогава почти е сигурно, че за производството им е използвана рециклирана пластмаса с код за рециклиране 7 и вероятността да съдържат поликарбонат и съответно бисфенол А е почти 100%. От някои гъвкави тип 3 пластмаси също може да изтече бисфенол А. Затова бъдете особенно предпазливи с опаковки съдържащи един от двата знака с цифри 3 и 7.
Използвани материали:

сп. Тайм

wikipedia.org

zdravosloven.com

Share