Home » Начало » Причините за лошия дъх от устата
Home 

Причините за лошия дъх от устата

Причините за лошия дъх от устата са различни.

Много от заболяванията на носа или околoносните кухини (синуси) могат да причинят неприятен дъх. Заболявания на носоглътката, бронхите и белия дроб (хроничен бронхит, гнойни заболявания на белия дроб и др.), болести на стомаха, като хронични гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болестите на черния дроб също могат да бъдат причина за неприятната миризма на издишвания въздух. Такива заболявания могат да се приемат като първопричина, като се направи следния прост опит. При плътно затворена уста се издишва само през носа. Ако издишаният въздух има лош дъх, заболяването, предизвикващо този дъх не е в устата, а извън нея.

Ако неприятният дъх се долавя дори и при най-леко дишане през устата, причината е в устната кухина: разрушен или гангренозен зъб, кървящи болни венци и най-често липса на елементарна устна хигиена.

Ако вечер преди лягане зъбите не се измият и почистят добре, затворената през време на съня уста с влагата и топлината, става истински развъдник на гнилостни бактерии.

Навременното откриване и отстраняване на проблема свързан с лошия дъх от устата спестява много неприятности и понякога тежки заболявания.

 

Share