Home » Начало » Фибрите в храната ни и ползите от тях
Home 

Фибрите в храната ни и ползите от тях

Фибрите са важна част от всяка диета. Има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Някои растения съдържат значително количество разтворими и неразтворими фибри. Фибрите са от съществено значение за добрата чревна функция. Когато те преминават през  червата ,абсорбират много вода, в резултат на което се увеличават многократно и помагат за по-бързото преминаване на храната през  червата. Нещо повече, разтворимите фибри спомагат за стабилизиране на кръвната захар защото те намаляват скоростта, с която глюкозата се влива в кръвния поток. Фибрите помагат  и за намаляване на холестеролните нива, което води до намаляване на риска от сърдечно съдови заболявания. Те се използват и при диетите за отслабване, тъй като увеличават чувството на ситост и по този начин контролират апетита.

Въпреки всичко казано до тук, храните съдържащи фибри не трябва да се консумират без контрол. Нормално е да приемаме около 30 грама фибри на ден.  Приема се, че тялото има нужда от 14 гр. фибри на всеки 1000 консумирани калории. Необходимо е да се знае че, ако прекалите с фибрите, е възможно да получите подуване на стомаха, газове и спазми. Дневният прием на фибри при децата и възрастните е по- нисък (за деца до 8 години и възрастни над 55 г. средно 21гр. на ден).

Хора, подложени на диета за намаляване на теглото, трябва да внимават с приема на
богати на неразтворими във вода фибри. Нискокалоричният или вегетариански хранителен режим, за продължителен период от време – може да доведе до недостиг на калций, желязо, цинк, витамин В12. При тежки ниско въглехидратни диети и висок прием на фибри, инсулинът намалява значително и трябва да се внимава за хипогликемия.

Освен за количеството приети фибри на ден, трябва да се внимава и какви фибри се приемат, разтворими или не разтворими. Полезните за организма са разтворимите фибри.

Храни с високо съдържание на  разтворими фибри

Сурови плодове:  сливи, ябълки, круши, банани, портокали, лимони, грейпфрут, боровинки и др.

Всички сушени плодове:, стафиди, кайсии, праскови, сини сливи и др.

Сурови зеленчуци: грах,соя, брокули, лук, магданоз, копър, марули, зеле, тиквички, тиква, целина, моркови, цвекло, домати, краставици.

Ядки: бадеми, лешници, орехи, фъстъци, слънчогледови семки и други.

Пълнозърнести: трици, зародиш, овесени ядки,ечемик, ръж, елда, царевица, грис, трици,чия и др..

Храни с високо съдържание на  неразтворими фибри

Обвивките на плодове и зеленчуци; домати, картофи,зелен фасул, сини сливи и др.

Семена и ядки: ленено семе, обвивката на ориза, както и обвивките на някой ядки.

Share