Home » Готварски рецепти » Какво имаме в хладилника?
Home 

Какво имаме в хладилника?

Храната в хладилника е огледало за начина ни на живот!

От любопитство как се храни българинът Ви предлагаме да разгледаме съдържанието на нашия хладилник. Присъединете се и Вие, като ни пишете!

 

Да разгледаме съдържанието на хладилника.

1/Кисело мляко.

Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. То е незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко, но му придават и лечебни свойства. Киселото мляко съдържа вещества, които потискат развитието на редица патогенни и не патогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат подтискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми. Киселото мляко е мощно биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния. То притежава и антитуморно действие, тонизира организма. Спомага и в борбата срещу стомашния и чревния рак, а редовната му консумация намаля риска за появяването на такъв. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко.

Важно е, какво кисело мляко избираме.  Купете  класическо пълномаслено кисело мляко по БДС. Само това кисело мляко може да  създаде подходящата среда в стомаха за доброто храносмилане и минерална следа елементи, които помагат на хората да губят тегло.

Не  купувайте кисело мляко със захар или заместители на захарта.

Избягвайте кисело мляко с парченца плодове, те вероятно съдържат и  изкуствени оцветители.

2/Риба и морски дарове .

Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси и, ако обичате да похапвате от тях, ще се наслаждавате не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи.

Прясната, току-що уловена риба не съдържа консерванти, добавки или антибиотици. Освен това е и най-здравословната протеинова храна на планетата, богата на полезни омега-3 мастни киселини и витамин D – две от хранителните вещества, които не достигат в диетата на много хора. И не на последно място – не съдържа запушващи артериите наситени мазнини.

Шестте най-полезни морски деликатеса

Диетолозите са се опитали да оценят кои са шестте вида риба и морски дарове, които са най-богати на омега-3 мастни киселини и същевременно имат най-малко замърсители:

- риба тон от вида, който се среща в Атлантическия океан край Канада и САЩ;
- Кохо сьомга;
- стриди (особено тези, отглеждани във ферма);
- тихоокеански сардини;
- дъгова пъстърва;
- дива сьомга.

Коя риба не е за предпочитане:

Отглежданите във ферми видове риба и морски дарове са си спечелили не особено добро име. Това се дължи в не малка степен на сьомгата от развъдниците, която често се третира с антибиотици и пестициди – за да бъдат контролирани паразитите. Заради това тази разновидност на рибата може да съдържа до 10 пъти повече полихлорирани бифенили (PCB) в сравнение с дивата сьомга.

Пушена риба, която не е от полза. Особено пушена  с химикали като „течен пушек“.

Консервираната риба също не е за предпочитане заради опаковката, защото в нея може да се съдържа бисфенол А, което е токсично съединение. За да избегнем подозрителните консерви, е препоръчително да избираме продукти, консервирани в буркани или кесии. Някои компании произвеждат и консервени кутии без бисфенол А.

 

3/Масло.

Кравето масло е полезно в умерени количества. То има витамини, мастни киселини, протеини.

Препоръчително количество на ден около 25г.

Не купувайте леко масло с растителни мазнини. Доказано е, че  хидрогенираните растителни масла, повишават  нивата на холестерола.

4/Зеленчуци и плодове.

Плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни за човека. Те са изключително богати на жизнено важни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други.

Консумирайте най-малко по 400 грама на ден плодове и също толкова зеленчуци!
Вие можете да си набавите необходимото дневно количество плодове и зеленчуци, като включите в менюто си:
• пресен плод или прясно изцеден сок (фреш) към закуската;
• салата от пресни зеленчуци за обяд и за вечеря;
• задушени на пара зеленчуци за гарнитура вместо пържени картофи;
• пресни плодове за десерт вместо сладкиши.

Избирайте плодовете и зеленчуците в зависимост от сезона.

По-добре да си купите замразени зеленчуци, отколкото да си купите пресен „пластмасов плод“, който не е в сезон.  Пресни сезонни плодове и зеленчуци, може да замразите и съхранявате до 10 месеца.

5/Месо.

Европейско проучване, обхванало 400 000 възрастни, разкри, че яденето на повече месо води дългосрочно до покачване на килограмите дори при равен брой калории, съобщава Би Би Си.
Шунката и кренвиршите, но и червеното месо най-много допринасят за напълняването, станало ясно в хода на проучването. Прекомерната консумация на месо води до напълняване както при жените, така и при мъжете, разкриват учените.
Екипът изчислил, че хора, които ядат всеки ден 250 г месо – колкото малка ържола, качват 2 кг повече в сравнение с други, които не ядат толкова мръвки, макар че храната им е с еднаква енергийна стойност.
“Бих препоръчала на хората да контролират консумацията си на месо, за да поддържат здравословно тегло и да останат в добро здраве през целия си живот”, казва д-р Ан-Клер Верно, ръководител на екипа учени.
Диетоложката препоръчва да се консумират повече бобови храни като леща, грах, фасул, пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и риба.

 

6/Сладолед.

Мненията, относно ползата и вредата на това сладко изкушение са различни, затова преценката оставяме на Вас.

Плодовите сладоледи съдържат около 30% захар и нямат мазнини. В млечните – захарите са по-малко – до 16%, в сравнение с други сладоледи, но пък има мазнини.

Сладоледът е полезен, ако е приготвен от натурално мляко, тогава той е хранителен и калоричен, възстановява енергията, утолява глада.

Честата употреба на продукта може да доведе до главоболие, бързо понижаване на температурата на тялото (особено, ако го ядем бързо), свива кръвоносните съдове и към главния мозък постъпва по-малко кръв, което е и причина за главоболието.

Страдащите от исхемична болест на сърцето, атеросклероза и кариес е по-добре да се въздържат от това ледено изкушение или да го консумират изключително рядко. Дори здравите хора не бива го приемат всеки ден, а най-много 2-3 пъти седмично.

Всъщност, ако се консумира премерено, сладоледътможе да се приема от почти всички. Повечето специалисти са на мнение, че 100 грама от продукта за седмица не могат да навредят на никого.

от framar.bg
7/ Яйца.Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка има холестерин. Така хора, които имат проблем с нивото на холестерин в кръвта, трябва да не употребяват повече от 1 яйце на ден /1 жълтък/

Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.

Как да разберем

Какво е яйцето, ако е още с черупка?

  • Дали яйцето е сурово или не: ако е варено то се върти.
  • Дали е развалено: ако е развалено, потопено с черупката във вода, то изплува.

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете „Търси“. Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.

 

 

 

Share