Home » Начало » Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата
Home 

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ (на английски: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD) e заболяване, което засяга в зависимост от критериите на диагностициране приблизително 3-5% от населението на света . Проявява се през ранното детство посредством силно изразена импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация. СДВХ се проявява два пъти по-често при момчета отколкото при момичета. СДВХ се приема за хронично заболяване при което между 10% и 60% от засегнатите деца продължават да проявяват симптомите и като възрастни. Много успяват да развият механизми на компенсиране, което им позволява да минимизират симптомите и/или техните последствия. Това е причината СДВХ да се е приемало традиционно за детско заболяване.
Причини водещи до СДВХ
СДВХ се приема за наследствено заболяване. Патофизиологията на СДВХ не е изцяло изяснена.

През 2008 г. американската академия по педиатрия ( AAP ), открива повишена хиперактивност при деца, които редовно консумират напитки, които съдържат натриев бензоат. Изследването показа също,че причината за безпокойство при децата, е свързано с някои хранителни оцветители , които са съставки , открити в сладкиши и бонбони . AAP препоръчва децата с СДВХ да се поставят на диета.

Лечение

Хранителната диета при СДВХ може да бъде най-добрият и най-ефективният начин за лечение на вашето дете по естествен път. Ето 4 стъпки за подобряване на състоянието, а защо не и успешен начин за лечение на СДВХ.

1. Ограничете консервантите и оцветителите в менюто.
2.Включете ленено масло в диетата. Лененото масло съдържа омега мастни киселини. Проучване на Purdue University е установило, че добавяне на омега мастни киселини към диетата , може да намали или дори да премахне симптомите при СДВХ , като например затруднено фокусиране върху една задача, гняв и агресия , хиперактивност и разсеяност .
3. Намаляване или премахване на електронните медии. Детска болница Seattle е публикувала някои дългосрочни проучвания, които показват, че размерът на електронните медии , включително видео игри, комерсиалната телевизия , компютри и филми , може да има пряка връзка с честотата и тежестта на симптомите на СДВХ.
4.Елиминирайте изкуствените храни. Рафинирани храни бял хляб , бухнали зърнени храни, сладкиши и бисквити. Изкуствените храни включват изкуствени оцветители , изкуствени подсладители и мазнини , и консерванти, които могат да доведат до промени в поведението веднъж изядени . Според д-р Бен F. Фейнголд , отстраняване на рафинирани и изкуствени храни от диетата може значително да подобри симптомите на ADHD . Заменете тези храни и хранителни добавки с пресни , пълнозърнести храни, като пресни плодове , пресни зеленчуци, пълнозърнест хляб и постни протеини .

Алтернативно лечение

Алтернативните методи на лечение също са дали добри резултати. Благоприятни резултати са получени при лечение на СДВХ с китайски билки като Tiaoshen Liquor , Yizhi ( остроумие нарастваща ) сироп и формули като Calm Dragon , които се използват от лекарите на природолечението. Ползотворни резултати са получени и при използване на билки като гинко Biloba да се увеличи притока на кръв към мозъка и оксигенация на тъканите . Brahmi може да подобри познавателните способности ; сибирски женшен може да стимулира мозъчната дейност ; и Gotu Kola може да контролира нивата на кръвното налягане по време на стрес . Bacopa , една билка, използвана в Аюрведа медицината , е установено, че засилва функционирането на мозъка и намалява нивата на тревожност при хора, страдащи от СДВХ.

Медикаментозно лечение

Медикаментозното лечение включва терапия със стимуланти. При около 70% от децата се наблюдава подобрение на симптоматиката. Досега не са установени значими неблагоприятни странични ефекти от стимулантите дори и в случаи на терапии продълаващи повече от 5 години. Стимулантите на централната нервна ситема, употребявани за лечение, най-чето са на основата на амфетамин. Нужно е употребяване на строг родителски контрол върху взимането на тези медикаменти от деца поради големия риск за злоупотреба. При подрастващи е нужно внимателно наблюдение на растежа. Страничен ефект от взимането на стимуланти е загубата на тегло поради подтиснатия апетит и забавяне на растежа на подрастващите.

Критерии според „Диагностичният и статистически справочник“ (DSM-IV)

Пет условия трябва да бъдат удовлетворени за позитивна СДВХ диагноза: I. Това условие се свежда до удовлетворяването на поне ЕДНО от подусловията A или B:

A. Шест или повече от следните симптоми на невнимание са били наблюдавани за период от поне 6 месеца и са били изразени в степен свръх нормалното за индивид на съответната възраст:

 1. Често не обръща внимание на детайли или прави грешки поради разсеяност в училищни или други дейности.
 2. Често има затруднения при концентрацията на вниманието върху конкретна задача.
 3. Често не изглежда да обръща внимание на неща, които му се казват директно.
 4. Често не следва инструкции и не завършва училищни или други задачи.
 5. Често е неорганизиран.
 6. Често избягва дейности, изискващи продължителна концентрация.
 7. Често губи вещи необходими за конкретни дейности (напр. играчки, домашни, моливи, книги).
 8. Често се разсейва.
 9. Често забравя.

B. Шест или повече от следните симптоми на хиперактивност/импулсивност са били наблюдавани за период от поне 6 месеца и са били изразени в степен свръх нормалното за индивид на съответната възраст:

Хиперактивност:

 1. Често е наблюдаван как не може да стои спокоен и постоянно прави движения (напр. с ръце, крака или просто седи неспокойно)
 2. Често става от мястото си когато се очаква от него да седи.
 3. Често тича и се катери където не е прието да го прави (при възрастни това може да се изразява в крачене напред-назад).
 4. Често не може да играе (при възрастни: най-общо прекарване на свободното време) тихо.
 5. Често е в движение без да се спира за продължителен период.
 6. Често говори прекалено много.
 • Импулсивност:
 1. Често дава отговор преди да изчака завършването на въпроса.
 2. Често не изчаква реда си.
 3. Често прекъсва другите (напр. намесва се в разговор или игра).

II. Поне някои от симптомите в I са били наблюдавани преди навършване на 7 годишна възраст. III. Поне някои от симптомите в I са били наблюдавани в поне две различни социални ситуации (напр. училище/вкъщи). IV. Трябва да са налице конкретни дисциплинарни проблеми или проблеми с успеха (за възрастни – в работата или социалния живот). V. Симптомите не се дължат на конкретно диагностицирано психично заболяване (напр. шизофрения).

Използвани материали: wikipedia.org, http://pediatrics.aappublications.org, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). // National Institute of Mental Health, Adult ADHD: Diagnosis, Differential Diagnosis, and Medication Management. //
Psychiatry 3  и др.
Share