Home » Готварски рецепти » 10 техники за боядисване на яйца
Home 

10 техники за боядисване на яйца

Великден чука на вратата ни, а както знаем по традиция за този светъл християнски празник се боядисват яйца. Яйцата се боядисват само на Велики четвъртък и на Велика събота. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това.

С празничното пролетно настроение, което съпътства Великден често се чудим как да боядисаме  яйцата.

В оцветен памук

Вземете парче памук, достатъчно голямо, за да обвие цялото яйце. Поставете го в ъгълчето на найлонов плик, за да не се изцапате и за да ви е по-лесно. Напоете памука на петна с различни цветове, поставете яйцето в него и го омотайте отвсякъде. Увийте памука в найлоновия плик и оставете така пристегнато за няколко минути докато боята хване.

Стават красиви и интересни шарени яйца. Вариант на тази техника е да покриете яйцето с парченца памук, напоени в различни цветове, вместо в едно по-голямо парче.

6. Люспи от лук

В зависимост от количеството лукови люспи и времето на варене цветът на яйцата варира от пясъчно до тъмно кафяво. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час. Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък.

Още по темата тук

Share