Home » Начало » Съвети при слънчево изгаряне
Home 

Съвети при слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне не бива да се подценява.

Нанасяйте специализиран крем или спрей с висок слънце защитен фактор върху откритите части на тялото и лицето всеки път, когато излезете навън. Избягвайте да излизате на открито в часовете през деня, когато слънцето е най-силно – между 10:00 и 15:00 часа. В случай, че все пак се случи да получите слънчево изгаряне, не се притеснявайте. Народната медицина е истински извор на мъдрост за съвети при изгаряне, които много ефикасно можем да приложим веднага, когато имаме нужда. Колкото по-бързо започнете третирането на изгарянето, толкова по-добре.
1. Студена вода и лед – Слънчевите изгаряния са много болезнени. Най-бързото средство за облекчаване на възпалената кожа е със студен компрес или студен душ. Много успешно се използва вода с лед, с която да облеете кожата. Използвайте чиста вода и не измивайте кожата със сапун, за да избегнете допълнително раздразнение.
2. Компрес от овесени ядки – овесените ядки са сред най-достъпното и ефективно средство, с което ще облекчите слънчевото изгаряне. Накиснете малко овесени ядки в студена вода за около 30 минути и направете компрес със течността върху възпалената кожа. В народната медицина овесът е познат със силните си противовъзпалителни свойства.
3. Компрес с прясно мляко – смесете 1 часа студено прясно мляко с 4 чаши вода, добавете лед и направете компрес върху изгарянето. Млякото успокоява болката и възстановява кожата. Със същият успех може да използвате и студено кисело мляко.
4. Компрес с торбички от сварен чай – силата на билките е сред най-използваните приоми в народните рецепти за здраве. Направете компрес от торбички от сварен чай и нанесете върху кожата. Използвайте различни видове билков чай, като лайка или зелен чай, известни с антисептичните си свойства.
5. Компрес с мед – Медът е страхотен дар от природата, който притежава незаменими качества за здравето ни. Медът е много полезна храна, но освен това, той се използва успешно и в козметичната индустрия, както и за ефикасен лек при слънчеви изгаряния. Нанесете мед върху възпалената кожа и оставете компреса поне за няколко часа. Медът облекчава болката и има силно анти-бактериално и анти-възпалително действие.
6. Компрес от доматен сок – Изцедете пресен домат и направете компрес със сока му върху изгарянето. Доматът бързо лекува слънчевото изгаряне и облекчава болката. Сок от домат спомага и за защита на кожата срещу слънчево изгаряне.
7. Бани с оцет – облейте възпалената кожа с разреден оцет. Оцетът много бързо редуцира болката и предпазва кожата от възпаление, благодарение на доказаните си антисептични свойства.
Допълнителни съвети, с които бързо и пълноценно ще се възстановите след слънчево изгаряне:
Хидратирайте кожата много често, като използвате леки кремове, билки и растения, като отвари с алое вера или невен
Поемайте много течности – лятото е сезонът, в който трябва да пиете много вода и течности. Това е особено важно при възстановяване от слънчево изгаряне.
Хранете се с много плодове и зеленчуци – плодове, като диня, домати и нар имат доказани ползи при възстановяването след слънчево изгаряне. Не забравяйте и храните, изобилстващи от витамини С, А и Е.
Дайте почивка на кожата си, докато се възстанови напълно – времето, за което разрушенията горен слой на кожата се възстановява напълно е от 3 до 6 месеца. Вземете предпазни мерки срещу повторни слънчеви изгаряния, като използвате различни слънце защитни продукти и ограничите излагането на директна слънчева светлина.

 

Източник: http://www.zdraveopazvane.fox7.bg

Share