Home » Начало » Вече има алергия към… битовата техника
Home 

Вече има алергия към… битовата техника

Какви ли не алергии има на този свят: към храна, към животни, към растения, към битова техника, към хора… Сега се появи и имунна свръхчувствителност към електрически уреди. И оказва се, не са малко хората, които страдат от нея. Така британецът Фил Инкли, бивш програмист, страда от настинка, кихане и главоболие, когато е в контакт с електронна техника. Поради това той трябва да работи като градинар и да прекарва по-голямата част от времето си на такива места, където има минимум техника или изобщо липсва такава.

„Станах толкова чувствителен към различни електронни устройства, че поради тази причина се наложи да се лиша от нормални условия на живот и в момента съм принуден просто да свързвам по някакъв начин двата края”, казва Инкли.

Електромагнитната свръхчувствителност е официално призната в Швеция като „функционално увреждане” и шведските власти предлагат на страните членки на Европейската общност да се признае официално това страдание и да се вземат мерки, които да улеснят живота на пациентите.

От друга страна, във Великобритания този проблем не е признат официално за заболяване, тъй като няма достатъчно доказателства за съществуването на подобен симптом.

Битовата техника – приятел или враг и колко от нея може да имаме в дома си, така че да не навредим на здравето си? Над тези въпроси през последното десетилетие размишляват все повече и повече учени. В крайна сметка мобилните телефони, компютрите, сешоарите, микровълновите печки и много други уреди, без съмнение, правят живота ни по-лесен, но оказва се, че и го съкращават. Електрическите и магнитните полета от устройствата създават опасен за здравето ни електромагнитен смог. Той породи напоследък изцяло ново заболяване, което в медицинските кръгове вече се нарича алергия към електромагнитни лъчения. Смята се, че днес един на хиляда души, т.е. 1% от населението на света има това заболяване, а лидер по отношение на разпространението му е Швеция, където от повишено електровъзприятие страдат близо 250 000 пациенти, което е около 2,5% от шведите. И с всяка изминала година техниките и технологиите, които повишават електромагнитното поле, стават все повече и повече. Следователно има опасения, че това заболяване ще бъде едно от основните предизвикателства на нашето и бъдещите поколения. Именно поради тази причина Съветът на Европа и отделните европейски правителства препоръчват на гражданите си да преминат на по-безопасния кабелен интернет, вместо Wi-Fi и мобилен интернет. Наблюдения на американските учени показват: излагането на продължителното въздействие на повишен електромагнитен фон увеличава риска от появата на онкологични, репродуктивни, автоимунни, сърдечносъдови и неврологични заболявания. А техника, която излъчва електромагнитна радиация, използваме всеки ден – в обществения транспорт, по време на работа, а след това и вкъщи.


Електромагнитното излъчване ни разболява

Около 10 години след появата на мобилните телефони се наблюдава увеличаване на онкологичните заболявания. Това е доказателство, че в такъв кратък период от време сред потребителите в пъти се е увеличил рискът от развитие на мозъчни тумори – на невронните, менингиомите, глиомите. Освен това може да се появи и главоболие, човек се уморява бързо, може да има загуба на краткосрочната памет, гадене, умопомрачение, гняв, класически алергични реакции. Западни експерти препоръчват: ако имате някакви здравословни проблеми, един от факторите, които трябва да се анализират и да се предпазите от него – това е електромагнитното излъчване.Мъж е затворник на дома си

Питър Лойд е 42-годишен мъж, който страда от невероятна форма на алергия в целия съвременен свят – не може да използва никакви електрически уреди. Трудно му е да излиза навън, защото има опасност да бъде облъчен от сигнал на WiFi. Питър Лойд страда от рядка форма на алергия към електричество, наречена електромагнитна свръхчувствителност. Той не може да използва никакви електрически уреди, включително телевизия и мобилни телефони. Не може да отопля или да охлажда дома си с електричество чрез климатик.

Бившият фитнес инструктор за първи път забелязва симптомите на заболяването си малко след като навършва 25 години. На пръв поглед всичко това не изглеждало толкова лошо, но с течение на времето положението се влошавало, а сега Питър дори не може да се разхожда навън. Собственикът на къщата, в която Лойд наема апартамент, го заплашил с изгонване, защото Питър не отоплявал стаята си.

Самата жертва на алергията към електричеството води кампания за правото да се премести да живее в дървена къща, далеч от съвременната цивилизация. Сега мъжът живее в столицата на Уелс, град Кардиф, където електрически уреди има на всяка крачка. Той не може да излезе навън, защото там се излъчват сигнали на WiFi, което може да доведе до друг алергичен пристъп.

За да убие свободното си време, Питър чете много. Средно прочита по 100 книги на година. Много често вечер, за да може да продължи да чете, се налага да пали свещи. Между другото, диагнозата си е поставил сам, когато прочел за симптомите в медицинско списание. Питър попада на няколко статии, в които се описват подобни симптоми, и така научава за електромагнитната свръхчувствителност.

За известно време той живял в Испания, но след това трябвало да се върне у дома, където загубил възможността да напуска къщата си. И все пак заплахата от насилствено изселване е достатъчно голяма, а местните власти предложили на Питър вместо изолирана дървена къщичка болнично легло. Тази перспектива го плаши, защото той се страхува да се изправи пред сериозни алергични пристъпи под влияние на медицинско оборудване, което също се захранва от електричество.

Източник; http://www.blitz.bg/article/44228


Share