Home » Готварски рецепти » Кръстова гора – чудото на вярата
Home 

Кръстова гора – чудото на вярата

Казват, че това място има огромна лечебна сила.
Казват, че на това място можеш да получиш изцеление.
Казват, че на това място можеш да срещнеш Бог.
Това е енергийният център на България – Кръстова гора.
Едно наистина свято място, на което молбите ти ще бъдат чути.
Ела и се помоли пред Кръста Господен.  Лидия Петрова

Бих искала да споделя с вас много неща за това вълшебно място, но усещането е нещо, което не може да се опише с думи. Бих искала да препоръчам на всички вас да посетите поне веднъж в живота си Кръстова гора, да усетите магията на изцелението или просто да се насладите на природата.

Кръстова гора е на 1545 метра над морското равнище над село Борово. Притегателната й сила се дължи на легендите и вярванията, с които е обвито мястото. Според една от легендите името и силата на Кръстова гора идват от това, че тук е била заровена частица от Христовия кръст.

        Поляната на Кръстова гора е дълга 500 метра и широка 300 метра, свързана е чрез алея с парклисите на 12-те апостола. В края на алеята, на най-високата част на поляната,  е 99-килограмовия кръст, подарен от цар Борис ІІІ през 1936 г. Смята се че кръстът също има чудодейна сила да лекува неизлечимо болните.
        В навечерието на Кръстовден, 14 септември, десетки хиляди вярващи, търсещи изцеление или просветление, идват да се молят за здраве и благоденствие по време на нощното бдение на Кръстова гора пред църквата „Покров на Пресвета Богородица” /завършена през 1995 година/.
        До Кръстова гора се стига по пътя Асеновград-Смолян /отбива се на юг след село Бачково/. Мястото е на около 45 км. Южно от Асеновград.

Share