Home » Начало » 10-те земеделски култури с най-големи печалби в Гърция
Home 

10-те земеделски култури с най-големи печалби в Гърция

Гърците залагат на нови култури, за да постигнат по-големи печалби

Новите видове земеделски култури и промяната на традиционните сортове, които обещават по-висока производителност, печелят все повече предпочитанията на гърците. В опит да подпомогнат годишния си приход, те постигат до 2 500 евро на декар цена на проиводител. Отглеждането на ароматни и фармацевтични растения, билки и производство на етерични масла изглежда като добра инвестиционна възможност. Перспективата за приходи доближава 75 000 евро за период от 3 години от 10 декара земеделска култура.

Възможностите за развитие на суперхрани  и ароматни фармацевтични растения в Гърция, както в първичния сектор, така и в преработвателния, са големи,  показват данните на пазара, съобщава agrotypos.gr. Търсенето на потребителите се повишава постоянно и производителите печелят значително, ако успеят да отговарят на изискванията на пазара.

Боровинките носят чисто 2500 евро на декар

Средната производителност е 1000 кг. от декар. Боровинката е в списъка на променящите се земеделски култури, които показват добра приспособимост по гръцките земи и може да имат висока продуктивност. Средното й производство достига 1000 кг. на декар, като в 1 декар има 200 растения. Растението стига до 1,50 – 1,80 м височина, предпочита райони с повече слънце и почви с много ниска киселинност.
Плодовете се използват за производство на мармалад, но се продават и сушени. Храстът дава плод още през първата година, като след третата година започва да дава 3–4 кг. и достига максимална продуктивност от 5 кг. С цена средно 5 евро на килограм, чистият приход възлиза на 2 500 евро на декар.

Отглеждането на босилек дава големи възможности за печалба

Босилекът вирее в обработваеми площи върху почви, богати на калий. Нуждае се от непрекъснато наторяване и влага в почвата. Босилекът иска много слънце, за да придобие познатия си характерен аромат. Бере се малко преди цъфтеж или се оставя да изсъхне на някое свежо и проветриво място.

Търсенето на босилек от фармацевтичните промишлени предприятия е голямо, а приходите, които носи на производителите, са значителни. Продукцията достига 400 кг изсушени листа с чисти приходи за производителя 800 евро.  Когато се прилага биологична обработка, приходите се удвояват и варират между 1500 – 2000 евро.

До 2000 евро на декар носи отглеждането на зърнастец

Доход, който достига 2000 евро на декар, може да донесе отглеждането на зърнастец. Растението е в групата на т. нар. суперхрани. Основното му предимство е, че има най-малки изисквания при отглеждане, приспособява се дори при метеорологични условия като суша и студ, може да цъфти и в слабо плодородни почви.

Средният добив е 6-7 кг плод от растение, като на декар реколтата е около един тон.  При цена на производител от 3 евро на килограм, брутните приходи са 3000-3500 евро на година. След изваждането на разходите, чистата печалба е 2000 евро.

Алоето е златна мина за отглеждане в Гърция

Алоето се смята за билката на безсмъртието и не напразно – листата му съдържат важни съставки и имат мощни терапевтични свойства. Отглеждането на алое е голяма професионална възможност за гръцките производители, тъй като гелът от алое има голямо търсене на фона на слабото местно производство. Всяко растение може да даде най- малко 4 листа от 3 до 4 пъти в годината. След 4-тата година добивът от декар е до 13 000 листа. Всеки лист тежи от 400 до 800 грама, което означава,че 1 декар дава добив от 7 000 кг листа, които съдържат около 70-80% гел.

Нар – червеното злато на древността

Едно от най-доходните растения за отглеждане е нарът. Приходите от него достигат  до 1200 евро на декар. Нарът е цъфтящо дърво с окапващи листа, което рядко е поразено от насекоми, и може да достигне до 3-4 м височина. Червените и сочни плодове на нара имат малко калории и са изключително богати на въглехидрати и витамини А,B и C, както и на калий и полифенол. Именно на тях нарът дължи антиоксидантното и антиканцерогенното си действие. Добивите от декар варират от 2,5 – 3 тона.

Отглеждането на супер храната  арония има супер перспективи

В Гърция аронията не е много позната и е засенчена от другите по–известни земеделски култури. Аронията е фармацевтично растение и благодарение на химичния състав на цветовете, дава много полезни вещества на човешкия организъм. Плодът съдържа витамини Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K и големи количества флавоноиди. Има и силни антиоксидантни свойства.

Растението е изключително продуктивно – две до три години след засаждането си дава на декар около 1300-1800 кг. Приходите са около 1000 евро на декар.

Розмаринът – ароматизира, омекотява, отпуска и освежава…икономически

Розмаринът през последните години дава огромни перспективи за търговия отвъд границите на Гърция. Ароматното растение обещава много добри добиви и като се изключи фактът,че производството му в Гърция е започнало преди десетилетия, продължава да се смята за едно сравнително ново поле на действие. Ромзаринът е атрактивна земеделска култура, благодарение на ниските разходи за отглеждане – 350-400 евро на декар. Има висока производителност от 250-350 кг сухи листа, а приходите достигат 500-700 евро и 1500 – 1800 на декар, според това дали се гледа конвенционално или биологично.

Планинските райони печелят от отглеждането на кучешки дрян

Кучешкият дрян е култура, подходяща за отглеждане върху изоставени планински площи. Няма особени изисквания и предлага допълнение към семейния доход. Местното растение, известно с особено здравата си дървесина, дава добиви от 1000 кг на декар. Така кучешкият дрян носи около 800-1300 евро чисти приходи на производителя.

Дървесината се използва за изработването на различни малки предмети – бастуни, геги, пръчки, лули, а от кората се добива боя, с която в древността са боядисвали кожите. С плодовете са боядисвали яйцата. От кучешки дрян се произвежда и традиционен ликьор. Единственото, от което се нуждае, е много вода и през летния период трябва да се полива на всеки 10-15 дни.

Приходите от стевия достигат до 1000 евро от декар

Гърция се смята за „патентована страна” в отглеждането на стевия – естественият подсладител. Тук растението дава изключително големи добиви,  в сравнение с другите страни, където те са наполовина, в сравнение с тези в Гърция. Развитието на стевията изисква малки количества вода и торове.

Цената на сухите листа е 1 до 5 евро, а производството на декар е 100 – 150 кг. При добри условия производството на декар може да стигне 400-450 кг и приходите да достигнат 1000 евро.

Годжи бери се изкачва високо в списъка на доходните земеделски култури

Може да присъства в ежедневните хранителни навици на гърците, но растението годжи бери, като супер храна, се търси силно от промишлените предприятия за преработка. Така то се изкачва високо в списъка с доходните земеделски култури. Годжи бери е интересен плод, незаслужено пренебрегван до преди няколко години в Гърция.

Затова на много места в страната стопаните се заемат с неговото отглеждане. Растението издържа на високи температури до 40 градуса, но и на много ниски – до минус 30 градуса. Впечатляващ е добивът на декар, който достига до 1,5 тона пресни плодове и 700-800 сушени. Цената на производителя е около 6-7 евро за килограм сушени плодове, гарантирайки чисти приходи от около 2000 евро.

 

Превод от гръцки: Милена Димовска
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Share