Home » Начало » Съвети от д-р Братанова за повишаване на имунитета
Home 

Съвети от д-р Братанова за повишаване на имунитета

Д-р Теменуга Братанова е специалист по социална и трудова медицина. Завършила е първия, организиран от „Боарон”/Франция/ в България курс по хомеопатия. В своята практика не забравя и билките, и източната медицина, и режима, и здравословното хранене, и водещата роля на психиката във всяко болестно състояние.
Потърсихме д-р Братанова в сезона на простудните и грипни заболявания, за да поговорим за алтернативните методи за лечение.

Д-р Братанова, навлизаме в сезона на настинките и грипа. Късно ли е да подсилим имунитета?

Никога не е късно за това. Разбира се, по-добре би било да се подготвим за есенно-зимния сезон още през лятото – повече слънце, движение, спорт, море, планина…

Какво бихте препоръчали да се прави за подсилване на имунната система в този сезон?

Най-лесното, което препоръчвам, са капките клеева тинктура – 2-3 пъти дневно по 20-30 капки в малко вода. Те не само повишават имунитета, но и действат добре на раздразнената понякога от вирусите стомашна лигавица. Имуностимулиращи са и водораслите, пчелното млечице, касисът, аронията, шипката. Гимнастиката, масажът, обтриването на тялото  – също. За обтриване може да се използва разтвор от 1л. вода, 2 с.л. сол и 1 с.л. оцет – обтрива се цялото тяло с намокрена в разтвора кесия за баня, след което се разтрива интензивно със суха. След процедурата не се взема душ!

Какви мерки да вземем при първите симптоми на настинка и грип?

Хомепатията предлага Осцилококцинум – по една туба на 6 часа още при първите симптоми на грип. Добре действат също и Ехинацея, Инфлуенцинум, Бриония, Беладонна. Какво ще препоръча хомеопата, зависи от симптоматиката и особеностите на организма на пациента.

Какви предимства имат алтернативните методи пред конвенционалната медицина?

Алтернативните методи имат много по-малко странични действия от тези на конвенционалната медицина. Но трябва да се има предвид, че ако нямат ефект до 2-3 дни, е необходимо да се обърнем към личния лекар. За съжаление, той обикновено предписва антибиотици, а те са нож с две остриета – убива „лошите”, но убива и „добрите” бактерии. А антибиотик при вирус? – недоумявам защо колегите правят това…Та той не действа на вирусите!!! Освен това може да предизвика алергия – твърде често напоследък! – и тогава да се наложи следващо лечение, тази път на алергията.

Бих казала и още нещо… Алтернативните методи държат пациентите по-далеч от болниците. А какво по-хубаво от това?

Добави описание

И какви са техните недостатъци?

Може би изискват повече време? За разлика от хапчето-чудо, което много бързо премахва симптома. За съжаление – премахва симптома, но не и причината. Вълшебни хапчета няма! Няма панацея! За здравето човек трябва да полага усилия, да отделя време, да не го приема като даденост…

Какво бихте препоръчали за висока температура?

Температурата означава, че организмът има сили да се бори. Не трябва да се страхуваме от нея, когато е в рамките на 38-38,5 градуса. По-високата температура може да предизвика гърч най-вече при децата, затова се препоръчват температуропонижаващи препарати. От хомеопатичните това са Арника, Беладонна, Енгистол. С тази цел се прилагат и влажните обвивания /цялото тяло се обвива с намокрен със студена вода и изцеден чаршаф, докато той се затопли от тялото/. Процедурата може да се повтаря до спадане на температурата на 38 градуса, повече не е нужно.

А при болки в гърлото?

Зависи от това на какво се дължи болката… Но в общия случай това е отново от простуда или вирус, а може и от двете. Навсякъде в аптеките може да се намери Хомеожен, Хомеовокс (един добър препарат при спадане на гласа). Задължително да се пие топъл, не горещ, чай. Да се правят инхалации вечер дори само с вода, но може в нея да се сложи сода, лайка. Добро нещо е и гаргарата със солена вода. Петър Димков препоръчва при болки в гърлото преди лягане да се изпие чаша топло мляко с лъжичка мед и малко сода за хляб.

Прочетете повече тук

Източник; https://rozali.com

Share