Home » Устройство на половата система при жената

Устройство на половата система при жената

Кратко описание на механизма на половата система и тяхното значение при зачеване

Възпроизводителната функция на човек се осъществява посредством половата система на мъжа и съответно на жената. Оплождането на яйцеклетката се случва в маточните тръби ( разположени сa двустранно от най-горните части на маточния кант, като имат голяма подвижност в зоната на малкия таз, дължината им е около 8 – 14 см и са съставени от мускулна тъкан). Маточните тръби претърпяват циклични промени.
Под въздействието на естрогените  през първата фаза на менструалния цикъл се повишава мускулният тонус на тръбите, което води до засилената им перисталтика, а в лигавицата им  се увеличава броят на ресничестите клетки и се активира движението на власинките. Тези циклични промени подпомагат  преминаването на оплодената яйцеклетка към маточната кухина.

  През втората половина на менструалния цикъл под влиянието на прогестерона се увеличава секреторната активност на лигавицата на тръбите, мускулният им  тонус намалява, движението на власинките губи своята активност и това благоприятства  влизането на яйцеклетката в маточната кухина.
За да бъде оплодена една яйцеклетка, тя трябва да се загнезди в матката (кух мускулест орган с формата на круша, състояща се от тяло и шийка).
За формирането на зародиш, са необходими от една страна нормални и жизнени   полови клетки а от друга правилно функциониращи полови органи. Увредата на  някои от тези компоненти води до невъзможност за зачатие. Проблемите с невъзможно зачеване представлява много деликатен въпрос за всички семейства. Той е свързан не само със здравословния живот на двойката, която има проблем, но също тъка намира отражение и в психичното и здраве.

Често срещани причини за стерилитет при жената са непроходими или трудно проходими маточни тръби, хормонален дисбаланс – липса на овулация, поликистозни яйчници,  недостатъчност на лутеалната фаза, изчерпан яйчников резерв, проблеми със щитовидната жлеза, ендометриоза, хламидия (която е една от често срещаните инфекции), имунологични и генетични причини и др.
Установяване на причините за безплодие при жената  започват обикновено с гинекологичен преглед и преглед с ултразвук при специалист по стерилитет, изследвания за микроорганизми и на репродуктивните хормони. За да се провери проходимостта на маточните тръби се използват различни диагностични методи.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван