Home » Устройство на половата система при жената » Непроходимост на маточните тръби

Непроходимост на маточните тръби

 

Непроходимостта на маточните тръби е най-често срещаната причина за безплодие при жените. При непроходимост не се случва срещата на зрялата  яйцеклетка със сперматозоидите, тоест – оплождането е невъзможно. Непроходимостта на фалопиевите тръби обикновено е вторично, появява се след аборт, при прекарани различни инфекции на пикочо – половата система, туберкулозно заболяване на половите органи и др.

Симптоми
Запушените фалопиеви тръби не дават  точна симптоматика .Това се дължи на прекарани инфекции, които в повече от случаите  са с характерни симптоми и споделени със специалист – АГ могат да бъдат овладяни.

Методи за изследване

Хистеросалпингография ( HSG)
Това изследване се извършва от екип специалисти ( гинеколог, рентгенолог и рентгенов лаборант ) в рентгеново отделение. HSG е изследване, при което посредством вкарване на специална контрастна течност в кухината на матката и фалопиевите тръби се прави анализ на тяхното рентгеново изображение.
Това изследване е препоръчително да се направи предварително на жената преди стимулация на овулация и преди инсеминация, защото чрез него се проверява проходимостта на маточните тръби.

 

 

 

 

 

Лапароскопия

Лапароскопия означава „гледане в коремната кухина”
Лапароскопът представлява прибор, съчетаващ оптика и осветително тяло. Общата му дебелина е колкото на обикновена химикалка.

Приборът прониква в корема през малък отвор в областта на пъпа и се насочва към тазовата празнина на пациентката. Тазовите органи (матка, маточни тръби, яйчници, пикочен мехур, право черво) стават видими през оптиката. През второ (най-често и трето, понякога и четвърто) отвърстие в коремната кухина се вкарват различни инструменти. Всеки от тях обикновено е по-тънък от основния оптичен прибор.

Задействането на тези инструменти позволява органите да бъдат размествани, промивани, освобождавани от сраствания, разрязвани, зашивани, ампутирани.Типичен пример за диагностична лапароскопия е лапароскопията по повод на безплодие (стерилитет).
Чрез този метод специалистът вижда как изглеждат вътрешните полови органи – матка, яйчници,  маточни тръби. Ясно се разпознават изменения като миоми на матката, кисти на яйчниците, включително т.нар. поликистозни яйчници, последствия от възпалителни заболявания (сраствания, деформации), някои вродени заболявания на женската полова система и др. Може да добием представа дали яйчниците функционират нормално. Това става, като се установи наличие на съзряващи фоликули (кухини, където се развиват яйцеклетките) или „жълто тяло“ (участък със специфичен външен вид, който се образува в яйчника след овулация).
Категорично може да се установява дали маточните тръби са проходими, а когато не са проходими – къде точно се намира запушването. За целта в матката се впръсква стерилен разтвор с наситен син цвят и се проследява придвижването на багрилото по хода на тръбите.
Получава се достоверна информация за всякакви други изменения в таза и корема, включително за изменения в червата, черния дроб и жлъчния мехур.

Сонохистероскопия

Сонохохистероскопията е  ехографско изследване (през влагалището) на маточната кухина, в която е вкарана предварително течност за контраст. Не е особено разпространено у нас поради ред причини. С него добре могат да се огледат полипи в маточната кухина и други неравности,  визуализация на тръбите и изследване на тяхната проходимост.
Чрез ултразвуковото изследване (двуизмерно и триизмерно) може да се направи точна диагностика на вродени или придобити изменения на матката, като двурога, еднорога, двойна матка, септум на матката, полипи, субмукозни миомни възли и др.
Лечение  
Продухване на маточните тръби
Въвеждане на въглероден двуокис под определено налягане в маточната шийка. Продухването се осъществява в предовулаторната фаза – между 8 и 12 ден, считано от първия ден на менструацията.

Лапароскопия
Лапароскопията  е не само метод за диагностика а и за лечение. При изследването може да се открият  евентуалните причини за стерилитет и те да бъдат оперативно отстранени.
В случай, че бъдат открити аномалии, лекарят може да се опита да ги коригира (оперативна лапароскопия) или с помощта на щипки за биопсия да вземе парченца тъкан за хистологично изследване (биопсия). Също така през матката и маточните тръби може да се инжектира синя боя (метиленово синьо), за да се провери дали тръбите са проходими. Когато операцията приключи, газът се отстранява и се правят един или два шева, за да се затворят разрезите. Често пъти шевове не са необходими, тъй като разрезите са доста малки и могат да бъдат затворени с лепенка.

 

Share

9 Comments

 1. Comment by Фами:

  Здравейте,направих лапароскопия и цветна снимка, при лапароскопията резултатът е множество сраствания и нагъвания на маточните тръби с оскъдна пропускливост.лапароскопа, който извърши интервенцията каза че е невъзможно отпушване на тръбите.След това отидох при друг доктор,които ми препоръча инсеминация след като видя заключението на лапароскопа и ето две неуспешни инсеминаций.След това смених отново доктора и той ми препоръча инвитро отново не успешно.не се стигна изобщо до трансфер на оплодени яйцеклетки.А сега на къде?

 2. Comment by Pepa:

  Здравейте,можете ли да ми обясните на достъпен език малко повече за отстраняването на тръбите.при мен е октановото, че едната е за пушена, а другата практически не ми трябва тъй като аз съм със 7 ин витро опита от които 2 успешни.но не успявам да задържа плода и доктора предложи да ги отстраним.страх ме е

 3. Comment by admin:

  Здравейте,
  За съжаление не могла да Ви отговоря на въпроса.
  Посъветвайте се поне с двама специалисти за уточняване на диагнозата.

 4. Comment by Полина:

  Здравейте,
  При доказана непроходимост на едната тръба със цветна снимка и формирането на сак, след което се видя и на ехографа хидросалпинг. Според вас отсртаняване на тръбата при лапароскопия, пластика иили клампация е най- удачният вариянт. И възможно ли е забременяване по-естествен път при наличие на такава течност при цикъл на другата тръба (просто ми обясниха че течноста е токсична за ембриона при ин – витро, затова си мисля че и при нормално зачеване пак е вредна) ?

 5. Comment by admin:

  Не, само хистеросалпингография или лапароскопия. Хубав ден!

 6. Comment by Даниела:

  При преглед с видео зон вижда ли се ако има запушени тръби

 7. Comment by admin:

  Ако Ви е направена хистеросалпингография (или т.н. „цветна“ снимка)и е установено запушване на маточната тръба, лекарят ще направи точна преценка на състоянието Ви. Ако нямате направено изследване което да потвърди запушване, моля сменете лекаря и потърсете второ мнение.

 8. Comment by roza:

  sim imala zapyjena traba ii ee zginata pina sis te4noz molqa dami pomognete neznam kikvo da pravqa

 9. Comment by roza:

  zdarvete asim roza koleva ii predi nqakolko dena bqah na kontrolen predlet ii lekarkatami kaza 4ee sim imala zapyjena traba ii ee zginata pina sis te4noz molqa dami pomognete neznam kikvo da pravqa

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван