Home » Кои са причините водещи до напълняване

Кои са причините водещи до напълняване

Една от най- актуалните теми през пролетта, е тази за наднорменото тегло. С настъпването на пролетта идва и желанието ни за справяне с излишните килограми. Повечето от нас се втурват към първата аптека, за да си купят поредният продукт за отслабване. Задавали ли сте си най- важният въпрос: „Защо пълнея?’

Най- честите причини за наднорменото тегло са:

1. Недоспиването. При недоспиване , организмът ни отделя по- малко количество от хормона лептин (отговаря за усещането за ситост) което води до преяждане.

2.Стресът. Стресът подпомага отделянето на кортизол- хормон, който отговаря за натрупването на мастни запаси. При стрес голяма част от хората прибягват към консумация на шоколад или други висококалорични продукти без да се съобразяват с количествата.

3.Задържане на течности. Всеизвестна причина за задържането на течности е повишеното ниво на натрий в организма. Консумирането на много сол или храни с висока концентрация на натрий могат да бъдат причина за задържане на вода и подуване. Приема на вода спомага за прочистване на тялото от излишното количество натрий, затова колкото повече натрий приемаме, толкова повече вода трябва да пием за да запазим баланса. Когато тялото събира вода, от която не може да се освободи, човек развива състоянието, наречено едема – медицинският термин за задържане на течности. Случаите на бъбречни и сърдечни болести, диабет и чернодробна недостатъчност очевидно могат да бъдат наистина сериозни. Не е за пренебрегване и задържането на течности, причинено от хормонален дисбаланс, запек, интоксикация, прекалена употреба на сол или захар, силен стрес, недостиг на някои хранителни вещества (особено магнезий и калий) или чувствителност към една или друга храна.
Най-видимите симптоми за задържане на течности са подутите глезени, пръсти на ръцете, подутите гърди и разтегнатият корем; те всички са добре познати на много жени при наближаването на менструацията. Става така, защото женските хормони са тясно свързани с балансирането на телесните течности.

4. Диабет. При захарен диабет се нарушава производството на инсулин в организма, нивото на глюкоза се повишава, провокирайки мастни натрупвания.

5. Хипотироидизма (нарушена функция на щитовидната жлеза). Всички аспекти на обмяната се регулират от хормоните на щитовшдната жлеза. Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони се нарушава равновесието на биохимическите процеси в организма. Това състояние е известно като хипотироидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Симптомите на хипотироидизма могат да варират широко, в зависимост от тежестта на хормоналния недоимък. Един от главните симптоми е неизясненото увеличение на теглото. Хипотиреодизмът рядко причинява напълняване с повече от 10 до 20 кг, голяма част от които са от задръжка на течности.

6. Лекарствата. Повишаването на теглото може да се дължи на приемането на някой хормонални препарати благодарение на които можем да се здобием с 3 – 5кг понякога и повече. Други групи лекарства които могат да доведат до покачване на теглото са: невролептици, антикоагуланти, антидепресанти и такива които спомагат задържането на течности.

7. Хормонален дисбаланс. Много жени качват килограми по време на менопауза. При жените между 45- 55 г възраст намалява отделянето на тестостерон, в следствие на което намаля и мускулната маса и се забавя изгарянето на калории.

8. Недостиг на мазнини. При дефицит на полиненаситени мастни киселини ( съдържат се в по- мазни риби,рибеното масло, ядките, растителните мазнини) се наблюдава задържане на течности в тъканите, което предизвиква покачване на теглото. в такива случаи е възможна появата на пърхут, егзема или суха и груба кожа.

9. Поликистозни яйчници. Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и найното здраве. При поликистозни яйчници,  болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид в 40% от случаите. В част от случаите може да се наблюдава и намаляне на тегло.

В заключение на всичко написано до тук, можем да кажем че голяма част от случаите особено при жените, наднорменото тегло би могло да се дължи на хормонално нарушение. В тези случаи продуктите за отслабване не биха дали желания резултат. За да се справите с излишните килограми е най-добре да се замислите дали нямате някой от изброените проблеми. Ако имате съмнения направете необходимите изследвания и се консултирайте с лекар.

Надявам се написаното да Ви е било от полза. Успех!

 

 

Share

One Comment

  1. Comment by CFD Primer:

    I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван