Home » Салфетките и тяхното подходящото място на масата

Салфетките и тяхното подходящото място на масата

Салфетките са необходими за правилното оформление на масата или на тържествената трапеза.

Съществуват много различни възможности за разполагане на салфетката спрямо куверта. Обичайни са следните места: върху чинията -подложка, следователно в средата на куверта. Тук координацията винаги е ясна. Ако сте подготвили лист с меню, най-подходящо е да го поставите между салфетката и меню-чинията, впрочем идеално решение за летен празник или също за вечеря в тесен кръг на терасата. Така“редът на ястията“ ще се запази при всеки внезапен порив на вятъра.

На продълговата маса всички салфетките стоят или лежат в идеална редица и при всеки куверт на едно и също място.

Разширен набор прибори се поставят, когато при празнични поводи ще се сервират минимум три ястия. Към него се прибавят чашите за съответното отделно ястие. Тук салфетката се набира върху чинията. Салфетката лежи вдясно от куверта. Обърнете внимание на това, на масата да има достатъчно място, иначе салфетката ще е доста плътно до чашите. Това може и да е опасно, а освен това не е красиво.

Вляво от куверта. Това място е подходящо предимно, когато не се слага линийка за хляб. Внимавайте салфетката да не е твърде близо до съседния куверт, и на всеки гост да му е ясно коя салфетка е към неговите прибори.

Салфетката е вляво от приборите върху чинийката за хляб.Това, разбира се, е само за случаите,когато хлябът и маслото не се сервират веднага. В противен случай въпроса за мястото на салфетката решете по най-простия начин,като я оформите върху кошничката за  хляб.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван