Home » Устройство на половата система при жената » Поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници

Синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ)  се предизвиква от наличето на хормонален дисбаланс в организма на жената. Многократно завишените стойности на мъжките хормони пречат на зреенето на яйцеклетките в яйчника.  В резултат на това по повърхността на яйчника се образуват кисти и овулация не се осъществява.  Поликистозата  води до проблеми с образуването на зрели и годни яйцеклетки и има отражение върху цялостното здравословно състояние на жената. Неизлекуваното заболяване неминуемо води до стерилитет.

Симптоми

Показателите за наличие на поликистозни яйчници  се делят на три групи симптоми: нарушения в менструацията (оскъдна или отсъстваща, неправилни кръвотечения), белези на високо ниво на мъжките полови хормони (засилено окосмяване); ехографски – споменатите вече множество малки кистички на яйчниците. Всеки от тези симптоми сам по себе си не е достатъчен за поставяне на диагнозата, нещо повече – дори наличието на всички не винаги значи първичен проблем от страна на яйчника – възможно е други заболявания да се проявяват с картината на синдрома, което подсказва, че единствено лекаря може да направи точна преценка. Наднормено тегло се среща в 30 до 75% от жените с яйчникова поликистоза.

Методи за изследване

Хормоналните изследвания са полезни за потвърждаване на диагнозата и имат особено място при неясни случаи – съмнения за други заболявания (например на надбъбречните жлези) имитиращи яйчникова поликистоза.
Подробна информация за хормоналните изследвания както и референтните им стойности може да прочетете в; методи за изследване на уволацията.
Ехографската картина на поликистозния яйчник е типична – множество малки фоликули обикновено между 2 и 9мм. Общият им брой във всеки яйчник трябва да е поне 12.

Лечение

Лечението на поликистозните яйчници е предимно с Дуфастон (хормонално) или противозачатъчни медикаменти, но при опити за забременяване се прилагат медикаменти, стимулиращи директно яйчниците. За да се предизвика овулация в повечето случаи се предписва  клостил бегит (или други препарати съдържащи  clomiphene citratе). Лекарственото вещество е антиестроген, който стимулира овулацията. Дуфастон е следващия лекарствен  продукт.Той представлява заместител на прогестерона (единият от двата най-важни женски полови хормона: естроген и прогестерон). Ролята на прогестерона е да балансира и регулира действието на естрогена върху маточната лигавица и влагалището.   Прегнил следващия често изписван от АГ специалистите лекарствен продукт, който съдържа хормон известен като човешки хорионален гонадотропин(или накратко hCG). PREGNYL принадлежи към групата лекарства, наречени гонадотропини. Това са хормони, които са незаменими за плодовитостта и възпроизводството.
Жените, подложени на подобно лечение, трябва да знаят, че при него рискът от зачеване на повече от едно дете е увеличен тъй като при стимулация с клостил бегит се отделят повече от една яйцеклетка.Този тип стимулация се прави при безплодие ако не са установени други аномалии в нивата на изследваните хормони. В зависимост от резултатите на направените  изследвания ще може навреме и адекватно да се назначи лечение от АГ специалистът.

Share

2 Comments

  1. Comment by go:

    When are you going to post again? You really inform me!

  2. Comment by Ann:

    Love the blog

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван