Home » Подаване на документи в НОИ при бременност и майчинство

Подаване на документи в НОИ при бременност и майчинство

Първи болничен – подава се само болничния и декларация за банкова сметка, ако преди това не е била подавана;
Втори болничен – подава се само болничния;
Трети болничен – подава се болничния, Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и 51 от КСО (приложение 1 към чл. 3, ал. 3 и 4) и акта за раждане.

След това се подава Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни (приложение 2 към чл. 4), Декларация за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от КТ (приложение 7), акта за раждане.

Заявление до работодателя по чл. 163, ал. 1 и чл. 45, ал. 1, т. 2 от НРВПО, Заповед за разрешаване на отпуската по чл. 163, ал. 1 от КТ;
5.    След като изтекът 410 дни се подава, Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО (приложение 3 към чл. 5), акта за раждане.

Share

6 Comments

 1. Comment by Danka:

  Az sum podala domumentite sled iztichane na posledniq bolnichen koga trqbva da poluchaavam dohodi

 2. Comment by admin:

  Здравейте,
  Раздел III.
  Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване
  [Препратки от актове] [Препратки от статии]
  Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

  1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;

  2. за 42 календарни дни непосредствено след раждането – от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение – от личния лекар;

  3. за 48 календарни дни – продължение на предходния болничен лист – от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката
  Правилно сте изчислили първите 135 дни, но в отпуск по бременност и раждане сте до 08.10.2017г. вкл.
  Ако са Ви приели документите??? Най-добре е да проверите в НОИ. Хубав ден!

 3. Comment by Вера Божикова:

  Здравейте искам да попитам дали ще имам проблем ако не ми са изчислени правилно дните от 135-до 410.Родих дъщеря си на 11.10.2016 с 2 дни преносване.До 06.01.2017г. ми са тези 135 дни, а сега декларацията ми е до 09.09.2017г. Благодаря.

 4. Comment by admin:

  Здравейте! Отпускът за остатъка след 135-я до 410 календарни дни се разрешава от работодателя въз основа на следните документи:
  – писмено заявление от майката/осиновителката до работодателя;
  – акт за раждане на детето или акт за осиновяване;
  – декларация, съгласно приложение № 7 към НРВПО.
  (чл. 26 и чл. 30 от НМЕ и чл. 45, ал. 1 от НРВПО)
  За повече информация: http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

 5. Comment by Таня Йорданова:

  Здравейте, нужно ли е да се попълва Приложение № 7 към НРВПО след изтичане на болничния от педиатъра при случай, че в личното досие на работника се съхрани копие на Прил. 2 и заповедта за разрешаване на отпуска по чл. 163? Реално в Прил. 2 текстът е идентичен.
  Има ли нужда също така все още да се подава и акта за раждане – чух, че вече не е нужно и реално в НОИ не го считат за задължителен документ (изключае случаите, когато детето не е БГ гражданин: в точки 3 и 4 от страница 2 на Прил. 2 се изисква само тогава копие на акт за раждане)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван