Home » Етапи от развитието на бременността

Етапи от развитието на бременността

Коремът на бъдещата майка става видим едва към 4- тия – 5- тиямесец от бременността. Но неговият растеж започва много по- рано макар и невидим за околните.

Тук можете да видите началото:

500 Милиона Сперматозоиди…

На 5-тата седмица от бременността или 1-ва седмица от закъснението на цикъла, матката е увеличила размера си макар и незначително. През този период бременността може да се установи с тест за бременност или вагинален ехограф.

 

На 8-мата седмица, плодното яйце е достигнало размери 28 мм. Различават се ушите, очните цепки, устата, връхчето на нослето, вече си има уста и език. Половите жлези ще се оформят като яйчници или тестиси. Появяват се лактите, рамената, колената, бедрата. Костната тъкан се втвърдява, пръстчетата са добре различими, но все още събрани в ципа.

 

 12-та седмица

Дължината на плода е около 7 см, теглото-15 г. При повечето кости се фиксира мястото на ставите. Пръстите на ръцете започват да се различават от тези на краката. Появяват се нокти. Дооформят се гениталиите. Дообразуват се зародишите на млечните зъби.

Матката вече не намира достатъчно място в таза и започва да расте в коремната кухина.

 

16-та седмица

Дължината на плода е около 12 см, теглото около 100гр. Бебето започва да чува и да реагира на звуци. Движенията на ръцете и краката му стават по-координирани. А през 18-тата седмица то вече чува какво му говорите: костите, през които преминава звукът в средното ухо, са укрепнали. Работи и тази част на мозъка, която отговаря за приемането на звуковите сигнали. Все по-чувствителна става ретината на очите.

 

20- та седмица

По това време порасналото коремче вече става видимо за околните.

Главният мозък на бебето расте. Вече са се образували и започват да функционират нервните клетки, осъществяващи връзката между мозъка и мускулите.
На главата се забелязват малки ушички. Крайниците са пропорционално развити.

24-та седмица

Матката достига пъпа. Дължината на плода е около 30 см, теглото 600-680 г . Сформирана е голяма част от нервните клетки на бебето. Продължава натрупването на подкожна мастна тъкан, която ще поддържа след раждането устойчивостта на детския организъм при промени в температурата на околната среда.

 

28-ма седмица

Матката достига 4-5 см над пъпа.

Дължината на плода е около 35 см, теглото около 1000-1200 г. Кожата на бебето е покрита с бръчици като у всички живи организми, обитаващи водна среда. С наближаване на термина тя постепенно се изглажда.

 

32-ра седмица

Маточното дъно е между гръдната кост и пъпа, като пъпат започва полека да се изглажда. дължината на плода е около 40-42 см, теглото около 1500- 1700 г .

36-та седмица

Матката достига максималната височина и дъното и стига до ребрата. Дължината на плода е около 45-48 см, теглото около 2400-2500 г .

 

40-та седмица

Вашето бебе е извито до краен предел във вашата матка. То е достигнало оптималните си за раждане височина и тегло, средното тегло на бебето е 3,2-3,5 кг и около 50 cm дължина(момчетата са малко по-големи от момичетата).

 

 

 

 

 

Share

2 Comments

  1. Comment by admin:

    Благодаря Ви!

  2. Comment by Бременност:

    Страхотно сте описали бременността седмица по седмица от началото и самото зачеване до самото раждане. Всичко е описано кратко и точно както е по-добре при желание да се прочете нещо настина точно и полезно, а не дълги статии като все едно да чета книги ….
    Хубав сайт за жената, може за напред да си партнираме в много отношения …. поздрави още веднъж за полезният сайт!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван