Home » За яйцата

За яйцата

- За да проверите дали са пресни яйцата, сложете ги в съд със солена вода (120 г сол на 1 л вода). Съвсем пресните яйца лежат на дъното водоравно. Колкото са по-стари, толкова по-нагоре в разтвора излизат. Яйцата, които са по-стари от 30 дни, плуват на повърхността с тъпата част нагоре.

- Яйцата се нареждат в специалното отделение на хладилника с върха надолу. Не бива да се мият, защото се отстранява защитната обвивка. Но това е задължително преди употребата им.

- Не употребявайте за приготвянето на сладкиши яйца, току-що извадени от хладилника! Оставете ги за известно време на стайна температура.

 

 

Share

One Comment

  1. Comment by Антон Димитров:

    Наред с някои полезни и верни твърдения, се налага абсолютно НЕВЯРНОТО и дори опасно твърдение, че яйцата не бива да се мият преди да се съхранят в хладилник.
    Всички големи и уважаващи себе си ферми за яйца, имат инсталации за измиване и подсушаване на яйцата.
    Малко хора са наясно, опасността за салмонелата е по повърхността на черупката. Още по-малко хора са наясно със структурата та самото яйце, като такова. Само ще посоча, под черупката на яйцето има една непропусклива мембрана, която го прави АБСОЛЮТНО СТЕРИЛНО ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА. Дори и със спукана леко черупка, ако не е скъсана тази мембрана, то продължава да е стерилно. Нарушена ли е нейната цялост, то тогава има риск във вътрешността да са проникнали микроорганизми и патогенгни такива. За това е по – добре такива яйца да се изхвърлят, или след по – продължителна /8-10 мин./, термична обработка – над 70 градуса Целзий.
    МИЙТЕ ЯЙЦАТА ПРЕДИ ДА ГИ ПРИБЕРЕТЕ В ХЛАДИЛНИКА, ДОРИ И ДА СТЕ ГИ КУПИЛИ ОТ АПТЕКАТА! Това с нищо няма да промени техните вкусови или трайностни качества!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван