Home » Как да си приготвим, малка шведска горчивка

Как да си приготвим, малка шведска горчивка

Съставът на билковата смес за приготвяне на малката шведска горчивка, която се предлага в Българските аптеки е :

Състав:
Алое – Aloe Capensis     5.0 гр.
Мира -  2.5 гр.
Шафран –   0.1 гр.
Майчин лист -5.0 гр.
Камфор  -5.0 гр.
Корени от ангелика -5.0 гр.
Корени от куркума – 5.0 гр.
Корени от ревен – 5.0 гр.
Манна -5.0 гр.
Териак венециан -5.0 гр.
Корени от стъблена решетка -2.5 гр.

МАЛКА ШВЕДСКА ГОРЧИВКА

Начин на приготвяне: Билките се поставят в шише с широко гърло и се заливат с 750 мл житна или плодова ракия (домашна) 38-40 градуса. Настойката се оставя да престои най- малко 14 дни на топло (на слънце или до печка) като се разклаща всеки ден. Препоръчва се за ежедневна употреба да се прецежда малко количество течност, в подходящ съд, което се затваря плътно и се съхранява на хладно и тъмно  място. Останалото количество, което е не прецедено, може да престои неограничено време. Колкото по- дълго време стои с билките, лечебната сила на настойката нараства.

 

Начин на приложение:

Вътрешно:Профилактично сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка, разредена с малко вода или чай (не прибавяйте захар защото се увеличава горчивината). При злокачествени заболявания дневната доза е от 2 до 3 супени лъжици, както следва: 1 супена лъжица от горчивката, се разредена с 1/8 литра билков чай се разпределя, половин час преди и след всяко хранене.Външно: за компреси, чрез разтриване или памучен тампон.

За компреси: взема се парче памук, плат или хартия, навлажнява се с шведската горчивка и се поставя на болното място, което предварително е намазано със свинска мас или с домашно приготвен крем от невен. Компресът се покрива с найлон (за да не се цапа бельото, защото следите от горчивката не се перат) и се превързва с кърпа или бинт.Компресът се оставя да действа от 2 до 4 часа, ако се понася добре може да остане и цяла нощ. След свалянето на компреса, кожата трябва да се напудри или да се намаже с крем.

 

 

Share

3 Comments

  1. Comment by Теменуга:

    Здравейте, не с кисело, а с прясно мляко не трябва да се пие.Така пише в старото издание на книгата,което имам аз.

  2. Comment by admin:

    Здравейте! Преди много години, ми се наложи да ползвам малка шведска горчивка. В книгите на Мария Требен, бях прочела че не е желателно да се употребява с кисело мляко и това ми се стори интересно, но не зная каква е причината. Сега погледнах една от книгите и виждам че в нея не е отбелязано, че киселото мляко е противопоказно. Оставям на Вас да решите.

  3. Comment by Славчо:

    Защо не трябва да се полэва с кисело млеко

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван