Home » За действието на малката шведска горчивка

За действието на малката шведска горчивка

 

Част от книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на господ“ в която пише следното:

Рецептата е била намерена след смъртта на известния шведски лекар, ректора по медицина, д-р Самст. в неговите документи. Д-р Самст пострадва злополучно при езда на 104-годишна възраст. Неговите родители и бабите и дядовците му достигнали също патриархална възраст.
Звучи почти като приказка, но все пак всичко това наистина се случи. Като млада попаднах тежко болна В Мюлфиртел близо до Лембах. Бях прокудена от родината си – от Судетската немска област и в един баварски лагер се разболях от коремен тиф – отравяне на плътта, към което се прибавиха жълтеница и преплитане на червата. Над половин година лежах в болница. Когато мъжът ми уреди да заминем с детето и двете ни майки за Австрия, краката ми не ме държаха. Нощем се появяваха болки, които пробождаха тялото ми като нож. В тези моменти не можех нито да седя, нито да лежа. да ходя или стоя. Те предизвикваха същевременно спазматично повръщане и диария. Бях станала едно безпомощно подобие на човек. Лекарят установи последици от тифа, които често пъти се проявяват дълги години след това. Един ден непозната жена донесе малко шишенце с тъмнокафява, миришеща силно течност. Каза, че научила за болестта ми и искала да ми помогне. Тези шведски билки били избавили и нея от тежко заболяване. В донесения препис на „Стар ръкопис“ се разясняваше в 46 точки, как тези капки лекуват всяка болест. Рецептата идвала от посмъртния архив на известен шведски лекар. Както се казваше в написаното, всички членове на семейството му достигнали невероятно дълбока старост.

СТАР РЪКОПИС“ (препис за лечебната сила на шведските билки)

1. Когато човек често пъти ги мирише или смърка, навлажнява с тях тилния прешлен, слага напоена кърпа на главата си, те прогонват болки и световъртеж, усилват паметта и мозъка.
2. Те помагат против мътни очи, премахват зачервяване и всички болки даже когато очите са възпалени, мътни и мъгляви. Те отстраняват също петна и сиво перде, когато човек започне навреме да навлажнява ъгълчетата на очите или си слага напоена кърпа върху затворените очи.
3. Сипаница и обриви от всякакъв вид, както и корички в носа или където и да било по тялото, могат да бъдат излекувани, ако често и добре бъдат навлажнявани.
4. При зъбобол се сипва пълна супена лъжица от тези капки в малко вода и тази течност се държи известно време в устата или пък зъбът, който боли, се навлажнява с парцалче. Болката изчезва и гнилостта отшумява.
5. Плюски по езика или други някакви увреждания се навлажняват редовно с капките, в резултат на което за кратко време настъпва излекуване.
6. Ако гърлото е нагорещено или изранено, така че храна и вода трудно се преглъщат, тогава от капките се взима сутрин, обед и вечер, преглъщат се бавно и така те отнемат паренето и излекуват гърлото.
7. При стомашни спазми се взима при криза една супена лъжица.
8. При колики се взимат три пълни супени лъжици – бавно, една след друга. Скоро след това ще се усети облекчение.
9. Те разнасят газовете в червата и охлаждат черния дроб, прогонват всички стомашни болести и тези на вътрешностите, и помагат при запек.
10. Те са и чудесно средство за стомаха, когато той не храносмила добре и не задържа храната.
11. Те помагат също така и при жлъчни болки. Всички болки ще отминат скоро, ако всеки ден – сутрин и вечер, се взима по една пълна супена лъжица от капките, а през нощта се правят компреси с тях.
12. При водянка се взима в продължение на шест седмици сутрин и вечер по една пълна супена лъжица в бяло вино.
13. При болки и бучене в ушите се пъха напоено с тях памуче. Това помага много добре и възвръща даже загубен слух.
14. Ако някоя жена има болки в матката, тогава се дава всяка сутрин в продължение на три дни по една пълна супена лъжица в червено вино. половин час след това тя прави една разходка, след което може да закусва. но да не пие мляко. Капките не бива да се взимат с мляко.
15. Сутрин и вечер по една супена лъжица от тях през последните 14 дни на бременността стимулира раждането. За да падне плацентата по-лесно, на родилката се дава на всеки два часа по една пълна кафеена лъжичка. докато плацентата се отдели без родилни мъки.
16. Ако при идването на млякото след раждането се появят възпаления, с налагането на напоени с капките кърпи те бързо отшумяват.
17. Те прогонват едрата шарка у децата/на които, в зависимост от възрастта, се дава от капките, разредени с вода. Когато едрата шарка започне да съхне, тя често пъти се навлажнява с капките и така не остават никакви белези.
18. Те служат против глисти у деца и възрастни, дори тения се разкарва с тях, само че на децата трябва да се дава според възрастта. Напоена с капките кърпа се завързва върху пъпа, като се внимава тя да не изсъхва.
19. Всички оплаквания при жълтеница изчезват много бързо, ако три пъти на ден от капките се взима по една супена лъжица и върху подутия черен дроб се налагат компреси с тях.
20. Те отварят всички хемороиди, лекуват бъбреците, изкарват хипохондрични течности от организма, без да е нужно друго лечение, премахват меланхолия и депресии и стимулират апетита и храносмилането.
21. Те отварят хемороидите и отвътре, ако в началото те биват често пъти навлажнявани и чрез пиене на капките, особено преди лягане, отвътре омекотявани. Външно се налага напоено с капки памуче, което изкарва останалата кръв и помага срещу паренето.
22. Ако някой лежи в безсъзнание, при нужда му се отваря устата и му се дава една супена лъжица от капките. Така болният ще се съвземе.
23. Това средство прогонва и болката на тихите конвулсии (гърчове), когато се пие, така че с времето те изчезват.
24. При белодробна болест от капките се пие всяка сутрин на гладно и лечението се прави в продължение на шест седмици.
25. Ако някоя жена загуби менструацията си или пък тя е доста силна, тогава капките се пият три дни и това се повтаря двадесет пъти, в резултат на което това, което е в повече намалява, а което е в недостиг, се уравновесява.
26. Това средство помага и против бяло течение.
27. Ако някой е обременен с епилепсия, то на място трябва веднага да му се даде да пие от него. Болният трябва след това да взима само това средство, тъй като то усилва както изтощените нерви, така и цялото тяло и премахва всички болести.
28. Тези капки лекуват парализи, разкарват световъртеж и гадене.
29. Те лекуват и парещата едра шарка и червения вятър.
30. Ако някой има треска, гореща или студена, му се дава да изпие една супена лъжица от тях и болният, ако не е обременил организма си с други средства, бързо ще се съвземе, пулсът ще за почне да тупти и колкото и да е била висока температурата, той скоро ще се почувствува по-добре.
31. Капките лекуват и рак, стара едра шарка и брадавици, напукани ръце. Ако някоя рана е стара и гнойна или има гранулация по нея, тогава тя се промива хубаво с бяло вино, след което отгоре се слага напоено с капките парче. Те отнемат отоци и болки, както и дивото месо, и раната започва да заздравява.
32. Те лекуват без риск всякакви рани, били те от удар или убождане, когато те биват често пъти навлажнявани с тези капки. Взима се едно парцалче, напоява се с тях и с него се покриват раните. За кратко време те прогонват болката, не допускат нито гангрена, нито гниене и лекуват и стари рани. получени от огнестрелно оръжия. Ако има дупки, тогава капките се впръскват в раната, която не е задължително да бъде преди това почистена. Чрез редовното налагане на напоеното парцалче оздравяването настъпва в скоро време.
33. Те премахват всякакви белези, та били те и отдавнашни, белези от рани и разрези, ако те бъдат до 40 пъти навлажнени с тях. Всички рани. лекувани с тези капки, не оставят никакви белези.
34. Те могат изоснови да излекуват и всякакви фистули, даже и да изглеждат нелечими. Няма значение, колко старо е увреждането.
35. Те лекуват всякакви наранявания от изгаряне, били те от огън, гореща вода или мазнина, ако раните редовно се мажат с тях. Не се образуват и мехури, премахва се паренето, дори загнояли мехури се лекуват изоснови.
36. Те служат срещу цицини и петна, били те от блъсване или удар.
37. Ако някой не яде с апетит, те възвръщат загубения вкус.
38. При силно малокръвие те възвръщат загубения цвят. когато се взимат сутрин известен период от време. Те прочистват кръвта и образуват нова. а стимулират също така и циркулацията й.
39. Те премахват ревматични болки в крайниците, когато се пият сутрин и вечер, а местата, които болят, се налагат с напоени с тях парчета.
40. Те лекуват измръзнали ръце и крака даже и да има отворени места по тях. Те трябва да се налагат, колкото е възможно по-често, особено през нощта, с напоени с капките парчета.
41. Върху мазолите се слага напоено с капките памуче и болезненото място се държи постоянно влажно. След три дни те си падат самички или човек може да си ги обели безболезнено.
42. Те лекуват също така ухапвания от бесни кучета и други животни, като капките се пият, тъй като те лекуват и унищожават всички отрови. Раните се налагат с напоено парцалче..
43. При чума и други заразни болести е добре, ако през деня се пие често от тях, тъй като те лекуват чумни рани и бубони даже и да са заседнали вече в гърлото.
44. Който нощем не може да спи добре, да взима от тези капки преди лягане. При безсъние на неравна почва да се слага върху сърцето напоено с разредени капки парче.
45. Пиян може да изтрезнее на място с две супени лъжици от тях.
46. Който взима от тези капки сутрин и вечер, не се нуждае от друго лекарство, тъй като те укрепват организма, освежават нервите и кръвта, премахват треперенето на ръцете и краката. Накратко казано: те прогонват въобще всякакви болести. Тялото остава стегнато, лицето – младо и хубаво.
Важно: Всички горепосочени количества трябва да се пият разредени с билков чай или вода.
От изброените точки на „Стария ръкопис“ се вижда великата, чудотворна лечебна сила на този билков състав. С право може да се каже, че едва ли има някоя болест, при която шведската горчивка да не помогне, като минимум обаче тя е основа за всяко лечение.

 

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван