Home » Какво трябва да знаем за хормоните при жената

Какво трябва да знаем за хормоните при жената

От женските хормони зависи зачеването и сполучливото износване на плода, месечния цикъл,  настроението и външен вид на жената, съня, апетитът или казано на кратко, здравословното състояние на  жената. Тук ще се спрем на част от основните  хормони и техните функции.
Естрогени
Хормоните, които подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците. FSH – фоликуло-стимулиращ хормон, секретиран от хипофизата, който стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Постепенно, когато се произведе достатъчно естроген, един фоликул с узряваща в него яйцеклетка, се придвижва към повърхността на яйчника. В момента на овулацията фоликулът освобождава яйцеклетката и тя се отделя от яйчника.

Лутеинизиращ хормон (LH)

При жени лутеинизиращия хормон участва в регулиране на менструалния цикъл и в производството на яйцеклетки. Нивата на ЛХ варират през менструалния цикъл. Повишават се бързо преди настъпване на овулация (около 14-я ден, в средата на менструалния цикъл) По време на менструалния цикъл нивата на ЛХ се повишават и спадат, както тези на ФСХ (фоликулостимулиращ хормон).

Прогестерон

Прогестерона е хормон, който подпомага подготовката на матката за бременност. Произведен от яйчниците. Подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша. LH – лутеинизиращ хормон, предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон.

Тироиден стимулиращ хормон (TSH)

TSH се произвежда от хипофизната жлеза и регулира секрецията на щитовидни хормони в кръвта. Хормоните на щитовидната жлеза участват в контрола на голям брой телесни функции, включително процесите на храносмилане, обменните процеси, терморегулация и менструация при жените.

FT3 (трийодтиронин)

Предполага се, че само трийодтиронинът (Т3) е активния хормон. Той се изгражда, както в резултат на секрецията на щитовидната жлеза, така и чрез периферно дейодиране на тироксин.

FT4 (тироксин)

Тироксинът е главният хормон на щитовидната жлеза. Тя тежи между 15 и 60 грама и се намира под ларинкса. Основни функции на хормоните на щитовидната жлеза са: Повишаване на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина. Тироксинът участва в обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Този хормон стимулира изгарянето на мазнините и въглехидратите, така че тези хранителни вещества оптимално да изпълнят задачата си на източници на енергия. Тироксинът стимулира и синтеза на белтъчини, като в мускулните клетки се натрупва повече протеин.

Отклоненията в нивата на щитовидните хормони могат да бъдат, завишени или намалени. За пълната функционална характеристика на щитовидната жлеза е необходимо изследването на: FT3, FT4 и TSH.

Пролактин
Хормон, секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон
Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.

Share

2 Comments

  1. Comment by http://www.scrapeazon.com/:

    This really solved my problem, thank you!

  2. Comment by Jospeh Midthun:

    I simply want to mention I am just newbie to weblog and seriously liked your web page. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You actually have outstanding stories. Many thanks for sharing with us your web page.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван