Home » Миома

Миома

Миомата е доброкачествен и най – често срещания тумор на матката. Появява се в мускулната тъкан на матката и може да се развие във вътрешната или външна страна на маточната кухина. Туморът е с широко вариращи размери – от малък колкото грахово зърно възел до голям колкото човешка глава възел. Характеризира се с бавен растеж.

Най-често миомите са множествени, малки, неправилно кръгли туморчета. Само при млади жени преобладават единични обемисти миоми. Подобно на всички доброкачествени тумори, те са добре обвити в капсула и лесно се отсраняват. Ускорения растеж и увеличаване на плътността на миомата е подозрително за злокачествена еволюция на тумора. Същото значение има и зачестяването на наличните маточни кръвотечения.
Миомата не е опасна, но наличието и докато жената се опитва да забременее, може да затрудни сериозно зачеването.
Симптоми

Основни симптоми на миомата са болката, обилните генитални кръвотечения, както по време на менструация /менорагии/, така и извън нея /метрорагии/, нарушението на функциите на съседни органи. Обилните продължителни менструации като правило се наблюдават при подслизестата миома, но могат и да бъдат и при друга локализация на възлите, особено в съчетание с ендометриоза на тялото на матката.

Методи за изследване
Туширане с две ръце (бимануална палпация)

1-    bladder ( мехур), 2- vagina ( вагина) 3- uterus (матка) 4 – fallopian
tube(фалопиеви тръби ) 5- ovary (яйчници ) 6- rectum (ректум )
Медицинският специалист прави преглед на пациентката посредством ръцете си („стандартен преглед” на пациентката на гинекологичния стол). При този вид преглед е възможно да се диагностицира наличие на възли и да се установи, тяхната подвижност и болезненост.
Изследване на кръв- при резултатите се открива намален хемоглобин и еритроцити, намален процент желязо в серума.
Оглед със спекулум

  Лекарят използва малък метален инструмент, с който разтваря  леко влагалището на жената, за да може да го огледа.
Посредством този преглед се установява големината на миомата и нейното разположение и състояние.

 

 

 

Сонохистерография

  Това е неинвазивно, безопасно и точно ултразвуково изследване. При нея под ултразвуков контрол в маточната кухина се вкарва стерилен физиологичен разтвор с гъвкав и пластичен катетер, поставен в шийката на матката.    Физиологичният разтвор разширява маточната кухина и осигурява отличен контраст с маточната лигавица, като с това подобрява визуализацията на маточната и ендометриална патология. Тази технология може също така да се използва за оценка на маточните тръби чрез изливане на флуид към таза. Цветното доплерово изображение показва движението на ултразвуковите вълни през контрастната среда вътре в тръбите. С хидротубацията се проверява и проходимостта на маточните тръби – това е безболезнена процедура под ултразвуков контрол, след която често пъти може спонтанно да настъпи бременност поради реканализация на малки сраствания.

Хистерография

Това е рентгеново изследване при което се установяват изменена кухина и деформации на матката.

 

 

 

Ехография

 Ехографията е ултразвуково изследване с което може да се определи големината на миомата както и да се огледат матката и околните тъкани.

 

 

 

 

Лечение
Основни методи за лечение на миома на матката са; оперативният и консервативният.
Оперативният метод не се препоръчва, освен ако не са на лице;
- обилни кръвотечения които не могат да бъдат овладяни които
- когато миомата  създава проблеми с ходенето по малка и голяма нужда
- когато растате прекалено бързо
- когато представляват репродуктивен проблем( миомите могат да бъдат пречка за забременяване)
За премахване на миомни възли най-разпространени са следните три достъпа:
- чрез отваряне на коремната кухина;
- чрез малки разрези, през които в корема се вкарват оптически и други прибори (лапароскопия);
- през влагалището.
Престоят в клиниката след лапароскопска миомектомия е около 3 дни, а след миомектомия през коремен разрез – около 7 дни. При благоприятно протичане, можете да бъдете изписана и по-рано. Един месец след операцията трябва да избягвате всякакви физически натоварвания и да не водите полов живот. След като месецът мине, трябва да се явите на контролен преглед. Лекарят ще Ви опише по нататъшния режим. Обикновено се допускат по-леки натоварвания, а половият живот се подновява, но при едно задължително условие е предпазването от забременяване през първите 4-8 месеца!
Консервативното лечение на миомата се свежда до спиране на нарастването на тумора и назначаване на симптоматични препарати за лечение на усложненията. В наши дни не съществува общоприета схема за лечение, а също и няма препарати за радикална лечение на миомата.
Принципите на неоперативното лечение на миомата са основани на концепцията за хормонозависимия характер на тумора и използването на средства,задържащи развитието му. Обаче съществуват ред противопоказания за приемането на хормонални препарати, определящи основата на консервативната терапия на миомата на матката: тромбоемболия и тромбофлебит в анамнезата, варикозно разширени вени, хипертония, различни нарушения на функциите на ендокринната система, операции по повод на злокачествени тумори в анамнезата и др. Така също и по данни на много автори хормоналната терапия е ефктивна при жените със съхранена менструална функция, а след спирането на приема на хормонални препарати, продължава бързото нарстване на тумора. При консервативното лечение с хормонални препарати тумора намалява на фона на характерните изменения на репродуктивната система, обусловени от хипоестрогенемията и установяващата се медикаментозна аменорея. Страничните ефекти от тяхното приемане са хипоестрогенните състояния “вълни”, потене, главоболие, сухота на влагалището, честа смяна на настроението, депресия, намаляване плътността на костната тъкан. Във връзка с това в наши дни се изследва възможността за приемане на нехормонални препарати, въздействащи на патогенетичните механизми на нарастването на миомата на матката. Един от тези препарати е Севит-форте.
Моля консултирайте се с АГ- специалист за вашия случай!

 

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван