Home » Миома » Високотехнологични методи за лечение Лечение на миомите чрез запушване на кръвоносни съдове и с ултразвук

Високотехнологични методи за лечение Лечение на миомите чрез запушване на кръвоносни съдове и с ултразвук

За да се запушат клоновете на лявата маточна артерия, се пробива дясната бедрена артерия в областта под сгъвката между корема и бедрото. Пробождането става със сравнително дебела игла и затова се прави с  упойка. През иглата постепенно се вкарва катетър, който минава през десните тазовите артерии, докато стигне до аортата. Това придвижване на катетъра се проследява чрез специален рентгенов апарат, наречен ангиограф. В аортата катетърът прави завой надолу и се насочва към левите тазови артерии. Оттам (под непрекъснат ангиографски контрол) върхът му прониква в лявата маточна артерия. Когато ангиографският образ категорично потвърди, че катетърът е в маточната артерия (в никакъв случай преди това), през катетъра се впръсква високомолекулно вещество, което се разпределя в разклоненията на маточната артерия и ги запушва. Понеже тези разклонения са особено изобилни в миомните възли, най-голям процент от веществото прониква именно там. След като запушим разклоненията на лявата маточна артерия, преминаваме към запушване на дясната маточна артерия. Започваме отначало — пункция на лявата бедрена артерия, катетеризиране под ангиографски контрол и т.н. След успешно завършване на процедурата и от двете страни (ляво и дясно), миомните възли се оказват лишени от кръвоснабдяване и тъканта им започва да загива. Пациентката се оплаква от обичайните усещания, съпровождащи загиване на тъкан в организма – болки, повишена температура, разтрисане и др. Тези явления траят няколко дни и се третират с обичайните лекарства (обезболяващи, противовъзпалителни). Проследяването на така лекувани болни в рамките на около година установява, че основните оплаквания от миомите (на първо място — прекалено обилните менструации) се повлияват благоприятно в 70-80 % от случаите.
За тази процедура са необходима същата апаратура и същата лекарска квалификация, които се прилагат при катетеризиране на сърцето и коронарните артерии (например, при сърдечен инфаркт). Казано с други думи, тази процедура не се извършва от гинеколози, а от специалисти по инвазивна кардиология.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван