Home » Негостоприемна цервикална слуз

Негостоприемна цервикална слуз

Цервикалната слуз трябва да е с правилната консистенция и pH, за да благоприятства и да подпомогне пътешествието на спермата от вагината към матката. Ако слузта е с повишена киселинност, тя ще убие сперматозоидите. Цервикалната слуз може да е неблагоприятна като резултат от инфекция, травма или антитела.
Инфекции: Бактерии и вируси могат да навлязат в цервикалния канал и инфектираната слуз става бариера пред спермата.
Травма: Предишни процедури или операции на шийката може да увредят жлезите на шийката, които произвеждат слузта.
Антитела: Антителата са естествената защита на тялото ни срещу нашественици. Те се свързват с тях и ги спират. По неизвестни причини някои жени произвеждат антитела, които атакуват сперматозоидите.

Симптоми
Инфекциите може да предизвикат симптоми като температура, болка или течение. Някои инфекции изобщо не предизвикват симптоми. Ако травма или антитела са причина за неблагоприятната слуз, най-вероятно няма да има никакви симптоми и диагнозата изисква специфични тестове.
Методи за изследване
Посткойтален тест е  наблюдение под микроскоп на взаимодействието на сперматозоидите със секрета на маточната шийка. Както името му подсказва, извършва се след полов контакт. Важно: моментът на извършването му е от решаващо значение – трябва да се прави около времето на овулация, когато секретът е с подходящите качества за „прием” на сперматозоидите. В противен случай резултата ще е фалшиво отрицателен. Взетата проба се изследва кратко време след като е имало полов акт, обикновено в рамките на 12 часа.
Пост-коиталният тест (РСТ) има за цел да оцени взаимодействието между цервикалния мукус и семенната течност. При този тест се изолира цервикален мукус от цервикалния канал  след полов контакт и се оценява под микроскопско наблюдение. рН на цервикалния мукус е важен фактор за преживяемостта на сперматозоидите. Ниските рН стойности не позволяват на сперматозоидите да преминат тази първа физиологична преграда в женската репродуктивна система.

Лечение
Много инфекции са лечими с медикаменти/антибиотици. Сироп за кашлица, съдържащ glyceryl guaiacolate може да подобри секретирането на цервикална слуз в определени случаи, когато травма е намалила продукцията й.
Ако се касае за антитела или ако другите видове лечение не разрешат проблема с цервикалната слуз, може да се събере сперма и с медицинска намеса да бъде инжектирана в матката чрез процедура, която се нарича инсеминация.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван