Home » Инфекциозни заболявания водещи до стерилитет

Инфекциозни заболявания водещи до стерилитет

Експертите са съгласни, че инфекцията все още е сред водещите причини за безплодие. Препорачително е  преди детайлния анализ на всички възможни причини за безплодие,  да се изключи наличието на някаква скрита инфекция.
Наред с възпалението на влагалището (вагинит) или на вулвата (вулвит),  възпаление на шийката на матката (цервицит), на лигавицата на матката (ендометрит) и възпаление на яйчниците и маточните тръби (салпингит) често се появяват едновременно и се наричат с общото название – тазово-възпалителна болест (ТВБ).
Най-важни сред бактериалните патогени са: Chlamydia trachomatis (хламидия), урогенитални микоплазми, Gardnerella vaginalis (често в комбинация с Mycoplasma hominis и анаеробни бактерии като пептострептококи и бета-хемолитичен стрептокок група Б. Причинители като Treponema pallidum (сифилис) и Neisseria gonorrhoeae (гонорея) днес се случват значително по-рядко.
От вирусите е важно да се спомене HPV (човешки папиломен вирус), който не е пряко свързан с развитието на безплодие, но би могъл да предизвика появата на анормални клетки на шийката на матката Препоръчителен е редовен тест за наличието на този вирус. Trichomonas vaginalis принадлежи към групата на паразитите и също може да увреди репродуктивната способност.

Share

2 Comments

  1. Comment by Hanford Crichton:

    Just discovered this blog through Bing, what a way to brighten up

  2. Comment by Raedself Mallet:

    Oh man! This blog is amazing.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван