Home » Инсеминация

Инсеминация

Инсеминациите могат да включват вътревагинална, вътрецервикална, вътрематочна инсеминация, вътрефалопиева (във фалопиевите тръби) и интраперитонеумна инсеминация, където спермата се поставя близо до изхода на Фалопиевите тръби и яйчниците.
Най-широко използвана техника е вътрематочната инсеминация, последвана от вътрецервикална и вътревагинална.
Процедурата по инсеминация не е сложна и е съвсем кратка. Не отнема повече от 5-10 минути и не е болезнена. Първо се поставя спекулум (разширител) във влагалището, за да може маточната шийка да се визуализира. После шийката се почиства и обработените сперматозоиди се инжектират в маточната кухина с помощта на фин пластмасов катетър.
  Добре е да се почине между 15 и 30 минути след манипулацията. След това не е необходимо спазването на определен режим. Тест за бременност се прави около 2 седмици след инсеминацията. Ако жената почувства спазми или не се чувства много добре, наложително е да се консултира с лекаря си и да си почива повече.
Предварителна подготовка
Цикли
Вътрематочната инсеминация се извършва при обикновен цикъл на овулация или при стимулиран (използват се хормонални препарати за нейното подпомагане). При обикновения цикъл процедурата се прави 6 часа преди или след като овулацията е настъпила. Това най-често е между 12-ия и 15-ия ден след последния менструален цикъл. Точното време обаче зависи от различни фактори. Може да се установи чрез ултразвуково сканиране, изследвания на кръв и урина. Стимулираният цикъл включва приемане на хормонални препарати под формата на инжекции (или таблетки). Дават се с цел производство на повече яйцеклетки, съответно по-голям шанс за забременяване. В този случай инсеминацията се извършва около 40 часа след поставянето на инжекцията.
Обработка на сперматозоидите
Семенната течност на партньора, необходима за оплождането, се отделя и се подлага на специална обработка. Целта е да се подобри качеството й, когато налице са отклонения в броя и подвижността на сперматозоидите. Освен това чистата сперма може да причини спазми на матката, болки и в много редки случаи колапс. При обработката се отделят качествените сперматозоиди от семенната плазма. Отстраняват се бактериите и други остатъци на химикали, които могат да причинят инфекция и дразнения. Препоръчително е полово въздържание от 2 до 3 дни преди поставянето на семенна течност.
При кои двойки е препоръчителна инсиминацията
Вътрематочната инсеминация се препоръчва при двойки с неизяснен инфертилитет, които са правили неуспешни опити за забременяване поне една година. Такова лечение е оправдано да се приложи в продължение на максимум 3-6 месеца при жени със спонтанна овулация.
Съществуват подбрани групи от пациенти, на които се препоръчва донорство на сперма.
Мъже, които са неспособни да еякулират поради някакви причини. Това е класически признак. Причините за неуспешна еякулация включват диабет, множествена склероза, нарушения в гръбначния стълб и обратна еякулация, където спермата се изхвърля обратно в пикочния мехур вместо в уретрата. Обратната еякулация може да се дължи на диабет, травма или операция на пикочния мехур или страничен ефект от някакво лекарство.
Мъже с нисък брой сперматозоиди, лошо качество на спермата или антиспермо антитела.
Мъже, които желаят замразяване на тяхната сперма за възможно бъдещо използване поради вазектомия, химиотерапия или радиотерапия за рак.
Жени с умерена ендометриоза, с враждебна среда във влагалището или лош цервикалeн секрет
Някои клиники по безплодие може да предложат инсеминация на HIV отрицателни жени с специално приготвена сперма от нейния HIV положителен съпруг/партньор.
Скорошно проучване от Шотландия сравнява ефикасността на  интраутеринната инсеминация без стимулация, на стимулацията с кломифен цитрат  и на очаквателното поведение при лечението на пациентки с необясним инфертилитет (достигащ до  25% от случаите на инфертилитет) . Резултатът:  и трите метода в крайна сметка имат еднакъв ефект по отношение на най-важния краен показател – раждане на дете. Проучването е рандомизирано и е проведено в няколко центъра. Обхванати са 580 жени с инфертилитет от 2 години, доказана проходимост на маточни тръби, потвърдена овулация и нормална спермограма при съпруга. Участничките са били разделени със случаен подбор в три групи:  на 193 от тях не е предписвано никакво лечение, на 194 е правена стимулация на овулацията с кломифен цитрат в доза 50мг дневно (2-6 ден на цикъла), на  193 е правена инсеминация в продължевие на 6 цикъла.      В първата група (само наблюдение) са постигнати  32 раждания (17%). При жените стимулирани с кломифен те са били 26 (14%), а в групата с инсеминация – 43 (21%) Клинично доказаните бременности в трите групи са били съответно 17%, 15% и 23%. Случаите на спонтанен аборт, ектопична или многоплодна бременности в различните групи също са били със сходна честота. Въпреки почти еднаквите крайни резултати, броят на оценилите лечението като приемливо е бил най-голям.

Share

One Comment

  1. Comment by Cornelia Shike:

    I simply want to mention I am just new to blogs and really liked this blog. Likely I’m planning to bookmark your blog . You actually come with outstanding article content. Thanks a bunch for sharing your website page.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван