Home » Ин витро (ИОВ)

Ин витро (ИОВ)

Това е процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Ин витро оплождането е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите асистирани репродуктивни технологии (например вътрематочна инсеминация и др.) не дават резултат. Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди, и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидите да оплодят яйцеклетките

 

След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с намерение да се постигне успешна бременност.

Оплождане ин витро може да бъде използвано за преодоляване на безплодие при жената, причинено например от непроходимост на фалопиевите (маточните) тръби, и/или при безплодие с мъжки фактор – намален брой и/или намалена подвижност на сперматозоидите. При мъжки стерилитет може да се използва допълнително и метода на т.нар. интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ИКСИ) – директно инжектиране на избран сперматозоид в яйцеклетката. За да бъде успешна процедурата, необходимо е жената да има здрава матка, която да може да поддържа бременността, както и здрави яйцеклетки и сперматозоиди, годни да оплождат. Възможно е да се използват и донорски яйцеклетки и/или сперматозоиди, т.е. ин витро оплождане може да се осъществи и при жени с нарушена яйчникова функция, както и нарушена сперматогенеза при мъжа.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван