Home » Безплодие при мъжа

Безплодие при мъжа

Безплодието при мъжа като причина за безплодието в семейството е факт, който не буди съмнение. Зада има оплодителна способност, мъжът трябва не само да е годен за нормален полов живот, но и семенната му течност (спермата) да има определени биологични качества, да бъде способна да опложда. Поради това при безплодие в семейството мъжът не само трябва да бъде изследван, но и нещо повече – изследването на мъжа трябва да предшества изследването на жената. Проблемът за безплодието засяга и двамата съпрузи еднакво. Задължително е изследванията да започнат едновременно и при мъжа, и при жената. Минимумът от изследвания трябва да включва анализ на спермата у мъжа (спермограма). Стерилитетът при мъжа е 40% от причините за безплодие при една двойка. Причините за мъжкото безплодие (стерилитет) са две основни групи: вродени и придобити.
Вродените са причинени от малформаций на репродуктивната система, които се появяват по време на формирането на плода. Изразяват се в липса на отделни части или органи от репродуктивния тракт. Това могат да са вродена липса на семепровод, на тестис или ненормалното му разположение (крипторхизъм). Някои генетични заболявания също водят до безплодие, макар че още не са добре изучени.
Придобитите причини за безплодие се дължат на инфекциозни (заушка, полово предавани болести), травматични и туморни заболявания. Разширените вени на тестиса в някои случаи също водят до стерилитет.
Диагнозата се поставя след преглед при специалист и образни изследвания. Обикновено се налагат и лабораторни изследвания като изследване на кръв за нива на полови хормони, микробиологични или хистологични изследвания. Физикалният преглед се осъществява от специалист уролог, който в зависимост от находката определя необходимостта от допълнителни диагностични методи. Най-съществен метод за първоначална преценка на оплодителната способност дава спермограмата – това е изследване на семенната течност. Според причината, лечението на стерилитета бива консервативно или оперативно. Консервативно се лекуват инфекциозните и възпалителните заболявания. Успехът от лечението на мъжкото безплодие зависи от причината, ранната диагностика и превенцията на полово предаваните болести.

Share

One Comment

  1. Comment by Cordelia Hegener:

    I simply want to mention I’m very new to blogging and honestly enjoyed you’re web-site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly have incredible article content. Thanks for sharing with us your blog.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван