Home » Крипторхизъм

Крипторхизъм

Ако един от тестисите или и двата не се намират в скроталната торбичка, а лежат някъде по пътя на тяхното нормално смъкване – от коремната кухина до външния отвор на слабинния канал, се говори за крипторхизъм.
В зависимост от това,  къде е задържан тестисът, се различават следните видове:абдоминален- когато единият или и двата тестиса са задържани в коремната кухина:ингвинален-когато единият или и двата тестиса са задържани в слабинния канал;ингвино-абдоминален- когато единият тестис е задържан в коремната кухина а другият е в слабинния канал.
От крипторхизмат трябва да се различава т. нар. дистопия на тестиса- състояние, при което тестисът лежи извън пътя на нормалното му смъкване. Различават се следните ненормални разположения на тестиса:в слабинната област, но извън ингвиналния канал; в горната част на бедрото, тогава се говори за феморална дистопия. Двата тестиса могат да се намират в едната половина на скроталната торбичка- тогава се говори за скротална дистопия. Среща се още перинеална дистопия, когато тестисът лежи в областта на перинеума.Дистопията на тестиса е сравнително рядка анумалия. Както при криптохизмат, така и при дистопията успоредно с аномалията на тестиса по отношение на неговата локализация често се установяват аномалиии и във формата и развитието на епидидима и семенния канал.
Причините за възникване на крипторхизма не са еднакви и досега не са напълно изяснени. В една част от случаитекрипторхизма е симптом на една цялостна ендокринна недостатъчност.Обикновено в този случайи се касае за двустранен крипторхизъм,при който тестисите са недоразвити.
Разбира се, не всеки двустранен крипторхизъм е израз на хормонални смущения. Когато тестисите са добре развити, макар и неслезли на време в скроталната торбичка, малко е вероятно да се касае за ендокринно смущение. При голямо болшинство от случаите на крипторхизъм   (80- 90% ) причините са локални. При това обикновено се касае за едностранен крипторхизъм. Като най- честа причина в този случай се сочи преждевременното срастване на перитонеалния израстък, което възпрепятства по- нататъшното смъкване на тестиса в скроталната торбичка.Други афтори смятат че причините за  задържането на тестиса е;сраствания и аномалии в оформянето на слабинния канал, вродената малформация на самия тестис. Задържания тестис се различава от нормалния не само по своето положение, но и по своята големина.Той е винаги по малък от нормалния. Устройството на задържания тестис е също различно от това на нормалния. Различията се отнасят преди всичко до недоразвитие на тъканта, произвеждаща сперматозоидите. Тези изменения започват след пет годишна възраст. През пуберитетната възраст изоставането в развитието на задържания тестис е значително по- голямо. Производство на мъжки полови хормони при крипторхизъм обаче е нормално. Лицата с двустранен крипторхизъм не са евнухоиди, а мъжки полови белези са развити под влияние на запазения хормонален апарат.Увредените семенни каналчета не произвеждат сперматозоиди,поради което оплодителната способност при двустранния крипторхизъм липсва. Задържания тестис обикновено не причинява оплаквания и често откриването му става случайно- от майката или при медицински преглед.
Методи за изследване
Диагнозата се поставя по данни от родителите, при преглед от специалист – педиатър или уролог, с обзорна техника – ЯМР (ядрено магнитен резонанс), КАТ (компютър аксиална томография), УЗИ (ултразвук) или чрез ендоскопска техника.
Лечение
Възможно е консервативно и оперативно лечение.
Хормонална терапия
Назначава се ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) по 5 000 – 10 000 единици инжекционно в течение на 2 до 4 седмици за стимулиране на спускането на тестиса без операция. Гонадотропин рилизинг хормон във вид н аназален спрей се използва в Европа, но в САЩ неговото приложение не е разрешено.
Мненията за хормоналната терапия са противоречиви. По някои данни, честотата на успешното лечение се движи между 6 и 70%. Вероятната истинска честота на успешно лечение е в рамките на 10 – 20%. По всяка вероятност, високите показатели на успешно лечение се получават, като в групата на лечение се включват и пациентите с “асансьорен тестис”, които отлично се поддават на лечение с ЧХГ
Хирургичното лечение на задържания тестис се прави във възрастта между 16 и 22 месеца. Операцията се нарича орхидопексия – семенната връв се отделя от херниалния сак и тестисът се фиксира към дъното на скротума. Тестисът се фиксира в скротума с помощта на мастна тъкан.
При не – опипващи се тестиси се извършва лапароскопия. Тя е най-подходящият метод за търсене на липсващи тестисите ако те са в коремната кухина. При наличие на задържан в корема тестис при момче на възраст от 10 или повече години, което има с нормално спуснат тестис от другата страна, задържаният трябва да бъде отстранен. При двустранни вътрекоремни тестиси или при момчета под 10 години, може да се извърши едноетапна, или двуетапна операция.
Операцията се прави под обща анестезия.
Прогноза
Момчета с един задържан тестис имат по-нисък фертитлитет, но еднаква честота на бащинство. Момчета с двустранно задържани тестиси имат ниска честота на фертитлитет и бащинство.
Момчета с задържан тестис имат по-висок риск от развитие на рак на тестисите, но последните проучвания показват, че ранно хирургично спускане намалява  този риск. Препоръчително е операциите да се извършват най-късно на възраст 12-18 месеца. Хормонално лечение преди или след операцията може да има благоприятен ефект върху фертилитета в по-късна възраст.

Share

One Comment

  1. Comment by Deshi:

    I Will have to return again whenever my course load lets up – nonetheless I am taking your Rss feed so i could go through your web blog offline. Thanks.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван