Home » Еписпадия (epispadia)

Еписпадия (epispadia)

Еписпадията е малформация, представляваща липса на горната половина на уретрата, с засягане или не на уретралния свинктер и мехурната шийка. Заболяването е следствие на вродена аномалия, при която уретрата се отваря по дорзалната (горната) страна на пениса.  Счита се, че настъпва в резултат на вътреутробно спиране в локалното развитие на мезодерма. Еписпадия бива:еpispadia glandis (на главичката), epispadia corporis (на тялото), epispadia totalis (пълна).
При epispadia glandis, която е най-леката форма, разцепената уретра се разполага по горната (дорзалната) повър¬хност на glans penis. При това положение е възможно болните да нямат каквито и да било оплаквания и да не се налага лечение.
При epispadia corporis, уретрата е представена изцяло като зеещ улей по горната повърхност на пениса. Въпреки това, не винаги се налага оперативно лече¬ние. Тогава се вземат главно противоинфекциозни мерки.
При epispadia totalis вече е налице и недоразвитие на половия член. Последният е малък и придърпан нагоре към коремната стена (обратен процес на тежките форми на хипоспадия). Въпреки това, ако няма промени в сфинктерния апарат, прогнозата е добра при извършване на пластична операция. Най-тежка е прогнозата при увреждане и на сфинктерния апарат, което налага предприемането на тежки оперативни корекции.
Лечение
При тотални еписпадии оперативната намеса има за цел и възтановяване на сфинктерния апарат.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван