Home » Хипоспадия ( hypospadia)

Хипоспадия ( hypospadia)

Хипоспадията е най-обичайният вроден дефект на пениса и се среща при едно на триста новородени. Това е    вродено заболяване, при което уретрата се отваря не на върха на пениса, а на различно място по протежение на долната повърхност на члена.

Често половият членът е изкривен вентрално (надолу) . Диагнозата се поставя още при раждането. Хипоспадията бива: на главата – hypospadia glandis,  на тялото – hypospadia corporis, скротална – hypospadia scrotalis,  перинеална – hypospadia perinealis
Лечение
Лечението  е хирургично. Извършват се пластични операции, имащи за цел от една страна изправящи члена, а от друга страна – създаване на нова уретра. Операции за изправяне на члена се осъществяват при значително изкривяване на половия член, а от друга създаване на нова уретра.
Операциите за създаване на нова уретра представляват оформяне на канал от околната кожа или мехурната лигавица, която се свързва с уретрата и се изважда на върха на члена. Тактиката на лечението на хипоспадията изисква на първи етап изправяне на члена, а на втори – оформяне на нова уретра. Оперативното лечение на хипоспадията трябва да завърши до навлизането на децата в пубертета. Ако операцията е направена по-късно, има опасност от загуба на оплодителната способност. Могат да възникнат хормонални нарушения.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван