Home » Проблеми с хипофизната жлеза

Проблеми с хипофизната жлеза

Хипофизата е един от основните ендокринни органи на човешкия организъм. Смущения във функционирането й може да доведат до проблеми с образуването и качеството на сперматозоидите. Това е сравнително рядко срещана причина за стерилитета при мъжа. Най-важното значение в процеса на сперматогенезата имат хормоните :
Тестостерон
Фоликулостимулиращ хормон

Повишаването на плазменото ниво на фоликулостимулиращия хормон насочва към вродена недостатъчност на функцията на двата тестиса. Високо плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от нормално плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон насочва вниманието към гонадотропна недостатъчност. Понижаването на нивото на плазмения фоликулостимулиращ хормон може да се дължи на увреждане на хипоталамо-хипофизната система в мозъка.
Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от ниско плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон, е доказателство за заболяването хипогонадотропен хипогонадизъм.
Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от високо плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон насочва към едно цялостно увреждане на клетките на тестиса.
Симптоми
Ако хормоните не се произвеждат по време на пубертета, тестисите няма да се развият напълно. Ако хипофизната жлеза не функционира, по-късно в живота това ще даде отражение на тестисите и причинява спиране на производството на сперматозоиди. Могат да възникнат слабост, апатия, понякога психични нарушения, кожата придобива старчески вид, може да се установи понижено ниво на кръвната захар, загуба на апетит и тегло.
Методи за изследване
Хормонални изследвания, ЯРМ и др.
Лечение
По преценка на лекуващия лекар след резултатите от изследванията.  Може да се приложи хормонална терапия.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван