Home » Методи за справяне с безплодието

Методи за справяне с безплодието

Ако след положените от вас усилия за преодоляване на стерилитета,не настъпи подобрение поради изяснени или неизяснени причини, не се отчайвайте има нови обнадеждаващи методи за справяне с безплодието.
През 1993 година за първи път се приложи т. нар. икси-манипулация или икси-техника. Съкращението ИКСИ означава буквално преведено инжектиране на един сперматозоид в цитоплазмата на една яйцеклетка.     В първите една-две години след 1993 г. са лекувани онези мъже, които са с тежки нарушения, но все пак в еякулата им има сперматозоиди. Но съществува контингент от мъже, при които в еякулата няма нищо, изобщо липсват сперматозоиди. Тогава Шерман Силбър, американец от еврейски произход, едновременно с други автори пробва какво би се получило, ако отворят тестиса по хирургичен път, вземат микроскопично парченце тъкан и от това парченце се опитат да изолират сперматозоиди, които след това да инжектират в яйцеклетката на жената, обяснява андрологът. Техниката е била купена преди около две години и половина за университетския ин витро център към АГ болница Варна. Пациентите там дори не знаели, че има подобна възможност за лечение на мъжкия стерилитет.
Манипулацията се извършва с помощта на микроигла (представлява микропипета, чрез която се улавя и засмуква единичен добре оформен и жизнен сперматозоид) под микроскопски контрол с помощта на управляван от ембриолог микроманипулатор.
За целта е нужна предварителна подготовка на яйцеклетките за ICSI чрез отстраняване на обкръжаващата ги маса от клетки, за да може яйцеклетката да се позиционира добре преди самото инжектиране и да не се увреди при въвеждането на сперматозоида.
Тази процедура се осъществява със специален уред, наречен микроманипулатор. Важен е също и опита на ембриолога, обучен за нейното прилагане. Използват се еднократни микро-пипети, които от едната страна придържат яйцеклетката неподвижна, а от друга въвеждат сперматозоид.
Когато в семенната течност липсват сперматозоиди, те могат да бъдат изолирани от епидидимиса (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди) или директно от тестиса. PESA се нарича техниката, чрез която подкожно се аспирират сперматозоиди от това депо. Тази процедура е различна от операцията и трае няколко минути. Прави се при запушване на семепроводите (обструктивна азооспермия) или след вазектомия (хирургична процедура, при която се прекъсва семепровода с цел стерилизиране на мъжа) , т.е. когато има еякулат, но в него липсват сперматозоиди. Получената проба може да се замрази и на последващ етап, размразена, да се използва при ICSI оплождането. Друго предимство на PESA, е че може да се използва за извличането на морфологично зрели сперматозоиди с много добра подвижност.

Share

3 Comments

  1. Comment by admin:

    Благодаря Ви за проявения интерес. Много българи четат информацията в сайта, но за съжаление малко от тях пишат коментари.

  2. Comment by владо:

    добре де кави са тия коментари на инглиш. само чуждоземци ли четат тук

  3. Comment by Ultimate Locksmiths Sevenoaks, 116 High Street, Sevenoaks, Kent, TN13 1UZ:

    As I web site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван