Home » Пречистване на водата

Пречистване на водата

Освен с дестилация и пастьоризация водата може да се пречисти и по други начини.
Пречистване с престояване  – водата се оставя да престои няколко часа в подходящ съд. По този начин се дехлорира и се отстраняват други нелетливи компоненти, които остават в дъното на съда. Водата може да се изсипе в друг съд, без съдържанието в дъното на първия съд.
Пречистване чрез заледяване – водата (може и престояла от предния метод) се поставя в хладилна камера и се държи, докато се получи първият слой лед. Той съдържа бързо замръзващите примеси, които са вредни, затова се изхвърля. Процедурата се повтаря, само че този път се изчаква замръзването до половината от обема ѝ. Тъй като се предполага, че вече бързо замръзващите примеси са премахнати, то в леда се съдържа чистата и безвредна вода. Останалото количество се изхвърля.
Пречистване чрез филтри с обратна осмоза
Водата, загубена чрез отделената пот и дишането, трябва да бъде възстановена, за да можете организмът да се намира в добро физическо състояние и ефективност.
Водата участва във важни процеси във тялото, като дишане и преобразуване на храната в енергия, поради което приемането на по-малко вода от необходимото води до обезводняване.
При загуба на около 2,5% от теглото за сметка на вода организмът губи 25% от своята ефективност. За човек с тегло около 78 kg това са само малко повече от 2 литра. Колкото повече се обезводнява организмът, толкова кръвта му става по-гъста и губи обем. Това кара сърцето да работи по-натоварено и циркулацията на кръвта да бъде по-неефективна. В екстремна ситуация загубата на физически сили може да се отрази негативно на психиката и това да е фатално.
До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.
Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизма и апетита. За това при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.
Водата може да ви предпази или намали главоболието. (При главоболие изпийте една чаша топла вода – това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.

Share

2 Comments

  1. Comment by Bhruic Wilder:

    Fantastic Stuff, do you have a facebook account?

  2. Comment by DanielTorry15855:

    very beneficial material, in general I picture this is worthy of a bookmark, cheers

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван