Home » Кога да захраним кърмачето

Кога да захраним кърмачето

Когато майката има достатъчно кърма и детето се развива нормално,то трябва да се захрани със зеленчуково пюре не по късно от 5-тия месец,за да се избегнат рисковете от желязо-дефицитна анемия и забавяне на развитието му.Ако детето се храни изкуствено,то може да се захрани малко по рано през 4-тия месец.
Въвеждането на нова храна трябва да става само когато детето е в добро здраве.Всяко, макар и леко заболяване води до намаляване отделянето на стомашни сокове, поради което се затруднява храносмилането и се увеличава склонността към храносмилателни разстройства (повръщане, диария). Дори да сме започнали захранването при заболяване на детето, е по- добре да прекратим даването и, и да  започнем внимателно отново след оздравяването му.
Някой правила при захранване на кърмачето
1.    Новата храна започва да се дава само когато детето е здраво.
2.    Използвайте винаги прясно приготвена храна.
3.    Храните за захранване давайте с лъжичка а не с биберон.
4.    Приборите за хранене да се използват само от детето и да се изваряват редовно.
5.    Преди да отворите бурканчето с пюре, измийте го на чешмата с чиста вода и сапун. След това го затоплете в съд с топла вода и го отворете. Следете при отваряне дали капачката ще изпука, това е сигнал че пюрето не е развалено.
6.    Преди да дадете храната на детето опитайте я с отделна лъжица, за да се уверите, че е подходяща.
7.    Никога не давайте на детето храна от своята чиния или лъжица.По този начин може да го заразите с неподозирана от вас инфекция.
8.    Не допускайте мухи или други насекоми да кацат върху храната или съдовете, с които храните детето.
9.    За приготвяне на сокове, пюрета и други храни за кърмачето избирайте винаги само висококачествени, зрели, свежи, ненаранени и не загнили продукти.По този начин детето ви ще получи необходимите витамини и ше избегне риска от храносмилателни и други разтройства.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван