Home » Промени които настъпват в продуктите при различни видове термична обработка

Промени които настъпват в продуктите при различни видове термична обработка

Варене
При варене се достига не много висока температура (96- 107градуса) настъпват благоприятни промени на продуктите. Това е най- подходящия начин за приготвяне на детски храни.
Задушаване
При задушаване продуктите се варят с малко вода и мазнина, които се поемат. По този начин извлечените хранителни вещества се поглъщат отново от продукта. Освен това при задушаване настъпват по- дълбоки промени на белтъците и въглехидратите с образуване на повече аромати и вкусови вещества, които им придават специфичния вкус и аромат на ястието.

Печене
Печенето става на по- висока температура. Образуваната на повърхността коричка възпрепятствува извличането на хранителни вещества от продукта и придава специфичния вкус и аромат на храната.При печене на скара част от мазнината изтича и месото става по- лесно смилаемо.При много висока температура и прегряване на продукта се образуват дразнещи и несмилаеми съставки.

Пържене
При пържене мазнината се загрява до 180-200градуса, а понякога и повече. При загряване над 200 градуса тя се разлага и започва да дими. Образуваните вещества дразнят храносмилателните органи и са вредни за организма. Когато пък мазнината, в която пържим, не е достатъчно загрята, продуктът поема голяма част от нея и става трудно смилаем. Образуването на повърхностна корица пречи за извличането на хранителни вещества, но и  също така на проникването на храносмилателни сокове и затруднява смилането, особено когато продуктите са пържени на слаб огън и са погълнали много мазнина. Мазнината, в която сме пържили, съдържа много окислени и разпадни продукти, които имат дразнещо и дори канцерогенно действие и затова не бива да се използва повторно за приготвяне на други ястия. Трябва да се има предвид, че от всички хранителни съставки мазнините са са най- трудно смилаеми и затова даването на тлъсти и пържени храни на децата трябва по възможност да се избягва или ограничава.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван