Home » Състав и хранитрлната стойност на продуктите

Състав и хранитрлната стойност на продуктите

Първа група
Мляко и млечни продукти (сирене, кашкавал, извара и т.н.). Те са най- лесно смилаемите и най- добре усвоими храни. Съдържат пълноценни белтъци и мазнини, витамини А, В2, Д и др. И са главен източник на важните за растежа, особено на костите, калциеви и фосфорни соли. Затова в менюто на децата трябва да се включват ежедневно около 1/2 л мляко и 20-30 г сирене, кашкавал, или извара. Храните от тази група обаче са бедни на желязо.
Втора група
Месо, месни произведения (колбаси, кренвирши и др.),риба и яйца. Това са най- богатите на пълноценни белтъци храни. Белтъците на животинските продукти съдържат всички необходими за изграждането на телесните белтъци незаменими аминокиселини, които човек трябва да получава с храната. Те са по трудно смилаеми затова могат да се дават след 5-6 месечна възраст. Те са богати на минерални вещества и особено на желязо, на витамини от групата В, витамин А и др. До 3- годишна възраст децата трябва да получават 4-5 пъти седмично по 50- 60 г месо или риба и всеки ден или през ден по 1/2 до 1 яйце.
Трата група
Мазнини, които са най- добър източник на енергия (1 грам мазнина дава 9 ккал, а 1 г въглехидрати или белтъци 4 ккал). С животинските мазнини (главно кравето масло и рибеното масло) се доставят и необходимите за растежа витамини А и Д. Затова храната на малкото дете трябва да се приготвя с краве масло. Растителните мазнини (слънчогледово, царевично, зехтин и др.) са по- лесно смилаеми , но не съдържат витамини А и Д. Те обаче са богати на други необходими за изграждането на клетките елементи – някой високоненаситени мастни киселини и витамин Е. Затова растителните мазнини трябва да се използват при приготвянето на храната,   нов по- ограничено количество. Те имат това неудобство, че при по- продължително съхранение под влияние на въздуха  и светлината и особено при загряване и пържене бързо се окисляват. Затова растителните масла трябва да се използват пресни- до 1-2 месеца след произвеждането им и да се съхраняват на тъмно и студено.
Лойта, свинската мас и други твърди животински мазнини са трудно смилаеми и предразполагат към развитие на атеросклероза. Те се избягват в детската възраст. Понеже от всички хранителни съставки мазнините са най- трудно смилаеми, а храносмилателните органи на малкото дете все още не функционират така пълноценно, както у възрастните, менюто на детето не бива да бъде богато на мазнини.
Четвърта група
Тази група обхваща тестените и зърнените храни, брашното, меда, захарта и захарните изделия, конфитюрите и др. Това са основните източници на въглехидрати. С някой от тях ( напр. зърнените и тестените продукти) се доставят витамини от групата В и много минерални вещества. Те не съдържат обаче витамин С и А. Най- богати на витамини и минерални соли са зародишите и обвивките на зърната, затова хлябът от цяло зърно (типов и ръжен0 има по голяма биологична стойност и трябва да се предпочита пред белия хляб. Захарта и захарните изделия са най- лесно и бързо усвоимите продукти , приемат се охотно, но предразполагат към зъбен кариес, затлъстяване и ранна атеросклероза. Те не съдържат никакви витамини и минерални вещества, засищат бързо глада и детето отказва други ценни храни. Консумацията на бонбони и особено на шоколад и други висококалорични лакомства трябва трябва да се избягват.
Пета група
Към пета група храни спадат варивата (фасул, леща, грах, соя) и ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници). От всички растителни храни те са най- богати на на растителни белтъци и  витамини от групата В, но не съдържат витамин С и А. Ядките съдържат и лесно усвоими мазнини и имат висока енергийна стойност.
Шеста група
Храните от шеста група са зеленчуците (картофи, моркови, чушки, домати, зеле, спанак,лук, салата и др.). Тези храни са бедни на белтъци и мазнини, имат ниска енергийна стойност, но са главен източник на водно разтворими витамини- витамин С, витамините от групата В и каротин, от който в организма се образува витамин А. Освен това с тях се внасят баластни вещества- натрий, калий, желязо, магнезий, калций, фосфор и т.н. Затова те трябва да се включват ежедневно в храните на детето. За осигуряване на достатъчно витамини е важно част от тях да се дават сурови (салати , сокове).
Седма група
Това са плодовете и плодовите сокове. Те са богати главно на различни минерални вещества и водно разтворими витамини, плодова захар, плодова киселина, баластни, багрилни и ароматни вещества, които възбуждат апетита, стимулират храносмилателните жлези и изпразването на червата. Предпочитат се пресни, а на зиме консервирани, в количество не по- малко от  200 г ежедневно.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван