Home » Какво трябва да знаем за билките

Какво трябва да знаем за билките

Събиране
За събирането на лечебни билки, от особенно значение е тяхното познаване.По възможност билките се събират в слънчеви дни, защото тогава лечебната сила на билките е най- голяма.Събирайте билките от слабо замърсени места, далеч от оживени пътища и индустриални зони. Растенията се отрязват най- малко на два пръста от земята и не се отскубват с корена (изключение правят само тези чиито корени имат лечебен ефект). Времето подходящо за събиране на отделните части на билките е;
Цветовете – се събират в началото на цъфтежа.
Листата – преди и по време на цъфтенето.
Корените – се изравят в ранната пролет или през есента.
Плодовете – се събират по време на зреенето.
Най- подходящи за събиране на билки са книжните пликове. Не се препоръчват наелонови пликове и торби.
ЗАБЕЛЕЖКА
Берете с мярка.Не събирайте ненужни количества с билки и пазете това което природата ви дава, за да има за вас и за вашите деца.

Съхранение
Билките се сушът нарязани на ситно, без да се мият(ето зашо се берат в слабо замърсени места).Лечебните растения се поставят върху хавлия или амбалажна хартия и се оставят да съхнат на сенчесто и проветриво място.След като добре исъхнат, се съхраняват в картонени кутии, книжни кесии или стъклени буркани от тъмно стъкло.Не се препоръчва използването на метални кутии,пластмасови съдове и наелонови пликове. Изсушените билки са годни за приготвяне на чай в продължение на една година след което могат да се използват единствено за билкови бани.
Употреба и комбиниране
Опитът показва, че най-добрите лечебни успехи се постигат с прясно набрани билки, които при тежки заболявалия са абсолютно задължителни, за да има ефект.
Лечебните билки не се конкурират помежду си , затова не се неотрализират взаимно, когато се приемат едновременно. Лечебните билки трябва да се използват умерено. По- голямото количество билки в  чая или ваната не са гаранция за бързо излекуване.Вашето вътрешно емоционално състояние е също толкова важно за успешното лечение, колкото правилната дозировка и начинът на приложение на билките.При запарване на чай е желателно да не оставяте билките да  заврът, защото по този начин се  унищожават всички витамини и полезни вещества.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван