Home » Какво можем да приготвим с билките

Какво можем да приготвим с билките

Приготвяне на чай

Пресните билки се нарязват и в предписаното количество се слагат в стъклена кана или друг неметален съд. Водата се оставя да заври, сваля се от печката и с нея се заливат приготвените билки. Пресните билки се оставят само кратко време да покиснат (половин минута е достатъчна)! Чаят трябва да бъде съвсем светъл – светложълт или светлозелен. Изсушените билки се оставят малко по-дълго да киснат (една до две минути).Един така приготвен чай е значително по-благотворен, а и по-приятен за окото.Корените се слагат студени в посоченото количество вода, оставят се малко да поврат и след това три минути да покиснат. Дневното количество чай се сипва в термос и според предписанието се пие на глътки през деня. По принцип се взима една препълнена чаена лъжичка с билки на    1/4 литър вода ( = 1 чаша), а иначе -както е посочено при отделните растения.

Студен екстракт
Някои билки (напр. слез, имел и аир) не се попарват, тъй като от топлината губят лечебната си сила. Чай от тези билки се прави чрез студено извличане. Посоченото при отделните растения количество се оставя да се изкисне в студена вода от 8 до 12 часа (най-често през нощта), след това малко се загрява (до подходяща за пиене температура) и количеството за деня се съхранява в термос, който предварително се изплаква с гореща вода. Студен екстракт, смесен със запарка, се счита обаче за най-ефикасната форма на използване на лечебните растения:
Билките се оставят да пренощуват в половината от посоченото количество студена вода и на сутринта се прецеждат. Останалите в цедката билки се попарват с другата половина гореща вода и също се прецеждат. След това студеният екстракт и отварата се смесват. Чрез този вид чай се приемат веществата, които са разтворими или само в студена, или само в гореща вода.

Тинктура (Есенция)
Тинктурите са също екстракти, които се извличат в 38 до 40%-ова житна или плодова ракия. Бутилка или друг затварящ се съд се напълва, без да се тъпче, със съответните билки до гърлото и те се заливат с плодова или житна ракия. Добре затворен, съдът се оставя на топло място (около 20′ С) в продължение на 14 дни и повече, като от време на време се разклаща, след това се прецежда. а остатъците в цедката се изстискват добре. Тинктурите се взимат вътрешно – на капки, разредени с чай, а външно се използуват за компреси или разтривки.

Пресен сок
Пресните сокове от билки са подходящи за пиене (на капки) или за туширане на болни места по тялото. Те се извличат с помощта на миксер, който надробява и същевременно изстисква растенията. Добре е соковете да са прясно направени – ден за ден. Сипани в малки бутилки, те се запазват няколко месеца, ако се съхраняват в хладилника.

Растителна каша
Стъбла и листа се стриват с точилка върху дървена дъска на каша. Кашата се разстила върху ленено парче, поставя се върху болното място, отгоре се завързва с кърпа и се държи на топло. Този компрес може да се остави и през нощта.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван