Home » Приготвяне на компреси, масла, кремова и бани

Приготвяне на компреси, масла, кремова и бани

Запарващи билкови компреси
В тенджера се слага вода да заври, отгоре се поставя сито с пресни или изсушени билки и се покрива с капак. След известно време омекналите, топли билки се изваждат, слагат се върху тънка тъкана кърпа и се налагат върху болното място. Всичко това се покрива с вълнена кърпа и се завързва с други кърпи. Човек не бива да има усещане за студ. Много ефективни са парните компреси с хвощ Запарващите компреси се държат два часа или се оставят и през нощта да действуват.

Приготвяне на мехлеми и масла
Четири пълни шепи билки се нарязват на дребно. 500 г свинска мас се загрява като за пържене. Билките се сипват с бъркане в горещата мазнина, оставят се малко да се попържат, разбъркват се и тиганът се сваля от огъня, покрива се с капак и се оставя през нощта да изстине. На следващия ден цялото това нещо леко се затопля, филтрира се през ленена кърпа и топлият още мехлем се сипва В предварително приготвени стъкленици или празни кутийки от крем.
Приготвянето на масла става по следния начин: Цветчетата или билките се сипват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, заливат се със студено извлечено-дьрвено масло, така че маслото да е два пръста над цветчетата или билките. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.

Билкови бани
Баня на цялото тяло: Съответните билки се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. За една баня са необходими една пълна кофа (6 до 8 литра) с пресни билки или 200 г сухи билки. На следващия ден водата се подгрява и този екстракт се прибавя към водата за банята. Продължителност на банята – 20 минути. Сърцето трябва да е извън водата. След банята човек не се подсушава, а се завива с хавлия или облича халат и ляга един час в леглото да се запари.
Баня на половината тяло (седяща баня): За баня на половината тяло се взимат само половин кофа пресни или около 100 г сухи билки и се процедира както при банята на цялото тяло. Водата Във ваната трябва да е до над бъбреците. Да се съблюдават данните при отделните билки!
Подгрята отново, водата от двата вида бани може да се използува още два пъти.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван