Home » При кожни проблеми

При кожни проблеми

Тази прекрасна билка използваше моята баба за лечение на лишеи и рани при  деца и възрастни. Прави се чай или запарка след което, се правят промивки на болното място 3-4 пъти дневно като се започне докато е още поносимо топла, докато изстине (около 5 мин.). Ако искате да научите повече за лечебните качества които притежава камшика прочетете текста.
Камшик (Agrimonia eupatoria)
Той носи още следните имена: каменен корен, царска тревичка, чернодробен репей, белила, изсипниче и чернодробна детелина. Самото име „царска тревичка“ подсказва, с какво велико лековито растение си имаме работа. То расте на слънчеви, сухи места, край пътни и горски окрайнини, из полски синори и откоси, по хълмове и склонове, в редки лесове и до развалини. Малките жълти цветчета образуват, подобно на царската свещ, дълъг грозд.
Цялото растение е покрито с меки власинки, големите перести листа достигат 10 см дължина. Камшикът достига 80 см Височина и принадлежи към същото семейство, към което се числи и царичето. Събира се цъфтящата билка през време на цъфтежа – от юни до август. Историята на това лековито растение, като на много други, ни връща далеч в миналото. То е било познато още на древните египтяни.
Камшикът оказва силно лечебно въздействие върху всякакви възпаления на гърлото, устата и Фаринкса. За него трябва да се мисли при ангина, заболявания на гърлото, възпаление на слизестата ципа на устата или възпаления на лигавицата на устата. Хора, чиято професия е свързана с много говорене или пеене, трябва всеки ден профилактично да правят гаргари с чай от камшик.
Листата действуват чудесно при малокръвие и рани. Те се употребяват с успех при ревматизъм, лумбаго, проблеми с храносмилането, втвърдяване и стагнация на черния дроб и заболявания на далака. Ежедневно могат да се пият до две чаши чай.
Всеки един би трябвало да си наложи да взима един-два пъти в годината билкова баня със запарка от камшик (виж „Видове приложения“). Скрофулни деца трябва всеки ден да правят такава баня.
Поради свиващото му действие и лековитите съставки, камшикът принадлежи към най-добрите ни лечебни билки. Д-р Ширбаум казва : „Три пъти дневно чаша чай лекува разширение на сърцето, стомаха, червата и белия дроб, а освен това и заболявания на бъбреците и мехура, когато той се пие по-продължителен период от време.“ При разширени вени и язви в подбедрицата се препоръчва много мехлемът от камшик (виж „Видове приложения“), който намира подобно приложение като този от невен. При чернодробни заболявания се прилага смесен чай от 100 г камшик, 100 г енювче и 100 г същинска лазаркиня. От него се пие една чаша на гладно и две чаши през деня на глътки.
Видове приложения
Приготвяне на чай: Една чаена лъжичка с билки се попарват с 1/4 литър вода и се оставят малко да покиснат.
Билкова баня: 200 г билки за една баня на цялото тяло (виж „Бани на цялото тяло“).
Смесен чай за чернодробни заболявания: Камшикът, енювчето и същинската лазаркиня се смесват в равни количества. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарват с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.
Приготвяне на мехлем: Две препълнени шепи, нарязани на дребно листа, цветове и дръжки на 250 г свинска мазнина (виж „Приготвяне на мехлеми“ )

Използван материал,от книгата на  Мария Требен

Share

One Comment

  1. Comment by surgery:

    I adore that blog site layout . How do you make it. It is really cool.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван