Home » При болезнени и подути хемороиди

При болезнени и подути хемороиди

Кремът от невен е изключително полезен при болезнени хемороиди. Приготвения крем се държи в хладилник и се маже болното място 2-4 пъти на ден (в зависимост от възможностите). Невенът има и други лечебни качества моля прочетете статията.
Невен (Calendula officinalis)
Невенът заема значително място сред родните билки. Народът го нарича още магдаленско цвете, дъждовно цвете и мъртвешко цвете. То се числи към онези растения. които помагат при рак и ракоподобни язви.  Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.
В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната.
Невенът наподобява много на арниката ни, но я превъзхожда по лечебна сила. Арниката например може да се прилага вътрешно само под лекарски контрол, тъй като при сърдечно болни чаят от нея може повече да навреди, отколкото да помогне, докато чаят от невен е безвреден. Като кръвопрочистващо растение то е най-добрият ни помощник при инфекциозна жълтеница. На ден една до две чаши чай от него вършат чудеса. Невенът действува прочистващо, стимулиращо циркулацията и заздравяващо раните.
При едно мое посещение в Мюлфилтер стопанката на дома ми показа покритите си с разширени вени крака. Набрах от градината невен и приготвих мехлема. Остатъците наложих веднага върху прасците (остатъците могат да се използуват четири до пет пъти).
След това тя всеки ден намазвала ленена кърпа с мехлема (слоят дебел, колкото тъпата страна на ножа) и с нея увивала прасците си. Ще се чудите, като ви кажа, че четири седмици по-късно, когато жената ми дойде на гости в Грискирхен, разширените вени бяха изчезнали. Краката имаха отново гладка, хубава кожа.
Една сестра от религиозен орден ми разказа, че препоръчала на една възрастна жена. която на улицата направила впечатление със силно изразените си разширени вени, лечение с мехлем от невен. Сестрата останала силно изненадана, когато след един месец преливаща от щастие,жената показала краката си: всичките разширени вени били изчезнали и кожата била отново гладка.
Мехлемът помага много бързо и при възпаление на вените, не заздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използуват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).
На една позната трябваше съвсем ненадейно да се махне едната гърда. Докато тя още лежеше в болницата и всички ние се притеснявахме за нея, а аз приготвих мехлем от невен. С него след това тя си мажеше огромната рана от операцията, вследствие на което невероятното напрежение в нея бързо изчезна. При последвалия преглед белезите от операцията бяха така добре заздравели, за разлика от белезите на другите пациенти, че направиха само част от предвидените облъчвания.
Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. Много от изпратените ми писма потвърждават това и то при случаи, в които всички приложени преди това средства не са помогнали. При това заболяване може да се прилага успешно и отварата от пресен невен. Ако някакво гъбично заболяване е обхванало влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и бани на половината тяло. За една баня са нужни 50 г изсушен или четири препълнени шепи пресен невен.
Една жена от Щутгарт ми писа, че мъжът й страдал от гъбички по краката и тя какво ли вече не била правила: бани, мехлеми, пудри – нищо не помогнало. Тогава мъжът опитал с мехлем от невен. След осем дни отворените места заздравели и това вече не се повторило. Не е ли чудесно това? Наред с мехлема човек трябва да си приготви и тинктура от невен (рецептата виж при „Видове приложения“). Тази тинктура, разредена с преварена вода е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизлияния. разтегляне на мускули, та даже и при гнойни и рако-подобни язви, при отворени места вследствие на пролежки, при отоци и нарастъци на тялото.
Не само пастор Кнайп се е застъпвал за невена като природно лечебно средство при злокачествени язви. а и известни лекари, като д-р Щегер, д-р Боон, д-р Халензер и много други. Д-р Боон счита невена за най-важното лечебно средство при ракови заболявания, когато вече не може да се направи операция и препоръчва да се пие чай от невен продължителен период от време. Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата кървав белег може да изчезне, ако се маже продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок. Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна.
Съвременният американски лекар и изследовател д-р Друай обръща внимание върху неповторимата лечебна сила на невена при рак. С него той е могъл да отбележи много добри лечебни успехи.
Вътрешно невенът се прилага под формата на чай за заболявания на стомашния и чревен канал, при спазми и язви в стомаха, както и при възпаления на дебелото черво, водянка и пикаене на кръв. Този чай е чудесен помощник и при вирусни заболявания и бактериални екскременти. От един отчет, даден ми от един лекар, става ясно, как чудесно действува употребата на пресен чай от невен: „Малко момиченце на две и половина години се разболяло доста след повторна имунизация против детски паралич – с хронично разстройство, измършавяване и констатирано отслабване на зрението, с всевъзможни трудности при хранене. При клиничното изследване се установил паратиф, поради което детето било поставено под лекарски надзор. След едноседмична употреба на чай от пресни цветове на невен и няколко хомеопатични лекарства, детето чувствително се възстановило. Последвалото непосредствено след това трикратно изследване за тифни причинители в изпражненията, било за първи път отрицателно.“
Тъй като невенът показва добър успех и при инфекциозна жълтеница, той е чудесно лечебно средство и за чернодробните заболявания. Цветове, листа и дръжки от него се попарват с гореща вода, чаят се пие не подсладен При гореспоменатите заболявания могат да се пият от три до четири чаши чай на ден – около една супена лъжица на всеки четвърт час. Изкарващо глистите средство се получава, когато се приготви чай от 1/4 литър вода и една супена лъжица с цветчета от невен. Сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста, чаената запарка лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. Редовното пиене на чая действува кръвопрочистващо. Миенето на очите с хладък чай, използувайки стъкленица за промивки. усилва зрението.
При ракоподобни язви и тумори, за отворени ходила, гниене на костта, язви по бедрата, а също и при лоши, гноящи, незаздравяващи рани помагат промивки със запарка от невен и прешлица, смесени в равни части. На половин литър вода се взима една препълнена супена лъжица от тази смес.

Една сестра от религиозен орден ми разказа, че страдала от силна диария и макар да пиела лайков чай, нямало никакво подобрение. Едва след като тя почна да пие чай от невен, страданието изчезна много бързо.
Друга една сестра от религиозен орден в Бавария страдала 15 години от гъбички по краката и наред с това получавала често възпаление на вените. В мехлема от невен тя най-сетне намери лек за краката си.
Две равни чаени лъжички цветчета от невен в чаша вода са благотворно пургативно средство.
Корички в носа могат лесно да бъдат излекувани с мехлем от невен. Забележка: Ако някой има непоносимост към свинска мас, за приготвянето на мехлема може да използува и растителна мазнина. За да стане мехлемът при този начин на приготвяне по-мазен, към още топлото количество се прибавя малко олио.
Видове приложения
Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка билки на 1/4 литър вода.
Бани на половината тяло: Четири препълнени шепи пресни или 100 г изсушени билки за една баня
Миения: На 1/2 л вода – една препълнена супена лъжица билки.
Тинктура: Една шепа цветове се накисват в 1 л чиста ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или около 20* С топлина.
Мехлем: Четири препълнени шепи невен (листа, стъбла и цветове) се нарязват на дребно. 500 г чревна мас от хранено с естествени храни прасе или хубава свинска мас се загрява като за пържене. В тази гореща мазнина се изсипва нарязаният невен, попържва се малко, разбърква се и се сваля от котлона. Съдът се покрива и се оставя един ден да престои. На следващия ден сместа леко се затопля, после се филтрира през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени, чисти съдчета.
Пресен сок: Листа, дръжки и цветове се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка.

Share

2 Comments

  1. Comment by Мони:

    И без операция се оправя този проблем не се страхувайте,рецептите в статията са хубави, но в един момент лекаря е неизбежен…. мен ме спасиха в Онклиник, с пръстенчета и сега съм супер. ако народната медицина не помогне, търсете лекар, не отлагайте….

  2. Comment by Sammy Naidu:

    I just want to say I am just very new to blogs and absolutely enjoyed your page. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with good posts. Appreciate it for revealing your web-site.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван