Home » При болки в ставите

При болки в ставите

При болки в ставите и мускулите кремът от корените на черният оман е незаменим. Приготвя се като към 50 гр натрошени корени от билката се запържват в 250 гр свинска мас за 5 минути след което се оставя да престои 24 часа, загрява се и се прецежда. С този крем се мажат болните места (когато мажете само мястото което ви боли, болката може да се усети или под или над болното място за това намазвайте и 4-5 пръста под и над мястото където ви боли ако е възможно). Ефектът от намазването трябва да настъпи до 15 минути.

Ако искате да научите повече за лечебните качества на черния оман според книгата на Мария Требен, прочетете текста.

Зарастличе, Черен оман(Symphytum officinale)
Народът го нарича още голям кокеш или черен оман. Това лечебно растение спада към нашите незаменими и най-добри билки, с които природата ни дарява. То расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Срещаме го да цъфти и край огради и по сметища през цялото лято. Листата са грапави и много остри в краищата си. Многогодишният корен, отвън тъмнокафяв до черен, а вътре бял до жълтеникав, е с дебелина на палец, а нарязан е много слузест, направо мазен на пипане. Като дълбоко кореноплодно, зарастличето трудно се изкоренява. Корените се изравят през пролетта или есента. Те трябва да се подхванат отдолу с остра лопата. Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето. Тъй като зарастличето в народния език се нарича и черен корен, то не бива да се бърка с испанския черен корен, който се отглежда в зеленчуковите градини и е предназначен за готвене.
Тинктурата от зарастличе, която човек лесно може сам да си приготви, крие в себе си чудесна сила. Болни, които дълги години са били лекувани от ревматизъм и отичания на ставите с всевъзможни отлични средства и не са оздравели, намират в тинктурата от зарастличе бърза помощ.
Една жена, която вече почти не можеше да си служи с дясната ръка (раменната ябълка бе почти неподвижна и лекарят бе констатирал парализа), започна по мой съвет да разтрива всеки ден ставата и ръката си с тинктура. С всеки изминат ден тя усещаше как болките намаляват. Днес ставата е нормално подвижна и жената може да си върши отново домакинската работа.
Но и листата от зарастличе, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.
Лелята на мъжа ми бе блъсната на улицата от мотор и влезе в болницата с фрактура на тазобедрената става. Сложиха пирон и след оздравяването я изписаха. След една година пиронът трябваше да бъде изваден. Тъй като нямала болки и можела отново да върви добре, тя обаче не направила предвиденото след едногодишния срок изследване. Всичко изглеждало да е много добре, докато един ден се появили непоносими болки. Тогава извадили пирона и се установило, че се е образувало загнояване на костта. Инжекциите успокоявали за известно време болките, но загнояването на костта не се излекувало. В този стадий тя ни дойде на гости – направо да я ожали човек! Мога без преувеличение да заявя: Топлите компреси с каша от зарастличе помогнаха за една нощ. На следващия ден жената вече можеше безболезнено да седи и лежи. И понеже в билковите магазини имало само ситно нарязани коренчета, умната леля ги доизсушавала във фурната и след това ги прекарвала през една стара кафемелачка (същата работа може да свърши и мелничка). Тя прави тези кашечни компреси (рецептата виж при „Видове приложения“), докато изчезнаха всякакви оплаквания.
Също и бучки от мъртва кост по ръцете и краката закърняват благодарение на такива кашечни компреси. Днес брашно от зарастличе може да се получи в много аптеки. Искам да обърна специално внимание на това, че тези кашечни компреси с брашно от зарастличе могат да доведат до облекчение даже при парализа от кръста надолу. Топли кашечни компреси помагат и при разширени вени, ревматични мускулни удебелявания, подагрени израстъци, тумори, тилни болки, болезнени ампутирани крайници и дори при възпаления на надкостницата.
От корените може да се приготви също така чай за вътрешна употреба при бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити. Денем се пият от две до четири чаши на глътки. При стомашни язви се препоръчва смесен чай от 100г зарастличе, 50 г невен и 50 г пача трева (приготвянето му виж при „Видове приложения“).
Искам още веднъж да спомена тинктурата от зарастличе. Компресите с нея се използуват с много голям успех при външни и вътрешни рани, при наранявания от всякакъв вид, прищипвания, вътрешни кръвоизлияния и счупвания на костта.
Листата на зарастличето не се използуват само за налагане, но и като прибавка към водата за баня на цялото тяло при ревматични оплаквания, подагра, болки в костите, смущения в оросяването и увреждания на интервертебралния хрущял. Но при смущения в оросяването на краката, при разширени вени и за допълнително лечение на костни счупвания се правят бани на половината тяло.
В някои краища се слагат листа от зарастличе в тесто за омлет и се изпичат. По този начин полезните вещества на това лечебно растение идват добре дошли на цялото семейство.
Видове приложения
Приготвяне на чай от корени: Две чаени лъжички с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват, на сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.
Смесен чай (при стомашни язви): Една препълнена чаена лъжичка от сместа се попарва в 1/4 литър вода и се оставя три минути да покисне. През деня се пият от три до четири чаши – топли и на глътки.
Кашечни компреси: Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превързва.
Превръзки с листа (пресни): Пресни листа се измиват, след това с точилка се надробяват, поставят се Върху съответното място и се превързват.
Превръзки с листа (попарени): Листа от зарастличе се попарват с гореща вода и както са топли, се налагат.
Прибавка за баня за цялото тяло: 500 г пресни или изсушени листа от зарастличе се оставят да пренощуват в около 5 литра студена вода. На следващия ден водата се слага на печката да заври и след това се прибавя към водата във ваната(виж „Бани на цялото тяло“ в „Обща част“).
Прибавка за баня на половината тяло: Също като при банята на цялото тяло, само че се взимат 200 г листа.
Тинктура от зарастличе: Корени от зарастличе се измиват, изчистват се с четчица, нарязват се на дребно и се напълват, без да се тъпчат, В бутилка до гърлото. Отгоре се заливат с житна или някаква плодова ракия и се оставят 14 дни да престоят на слънце или до печката. Ракията трябва да покрива корените.
Мехлем от зарастличе: В зависимост от големината, 4 до 6 пресни и измити корени от зарастличе се нарязват много ситно и се запържват леко в около 250 г чиста свинска мас, оставят се да пренощуват, а на следващия ден се претоплят и се изцеждат през кърпа. Веднага след това получената смес се напълва в малки, чисти кутийки и се слага на съхранение в хладилника. Мехлемът може да се използува Вместо кашечен компрес. Той е незаменим при лечение на рани у хора и животни!
Вино от зарастличе: От 2 до 5 пресни и измити корени се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в натурално бяло вино. Това е едно отлично средство при белодробни заболявания!

Share

2 Comments

 1. Comment by БИОРЕЛАКС:

  анатомични стелки – БИОРЕЛАКС

  Изправят краката и възстановяват походката
  Премахват умората в краката
  Спорт без болка, туризъм без умора
  Намалят болките в глезени,колена и кръста
  Стабилизират свода при плоскостъпие
  Изправят ходилото
  Спират кривенето на пръстите
  Премахват болките при шип на петата

  http://stelkite.eu

 2. Comment by Мария:

  Здравейте! От много години имам проблем с краката. Коленете ме болят и глезените ми се подуват. Имам и разширени вени, изглеждат като накъсани сини кончета по краката ми, най- вече в долната част около глезена. Болките се засилват повече лятно време (може би от течението което се получава тъй като вратите у дома са отворени заради жегите). Зимата не ме болят толкова но се обувам много добре. Ако някой е пробвал някоя рецепта и е получил облекчение, моля напишете ми я, ще ви бъда много благодарна.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван